Rezultatele parţiale la alegerile legislative din Iran arată o cursă strânsă între tabăra pro-liberală şi cea ultraconservatoare. În schimb, în regiunea Teheran şi în capitală, lista pro-reformiştilor pare să fi fost preferată de cei mai mulţi alegători.
Preşedintele actual de orientare moderată, Hassan Rouhani a promovat alegerea de parlamentari de aceeaşi orientare cu el pentru a putea aplica mai bine strategia guvernului de deshidere economică, după ridicarea sancţiunilor internaţionale ca efect al semnării acordului nuclear cu marile puteri prin care Teheranul oferă asigurări că nu va obţine arme nucleare.
În capitală şi regiunea din jur lucrurile sunt clare, iranienii au preferat să trimită în Parlament mai mulţi conservatori moderaţi şi liberali. În schimb, în restul ţării, tabăra ultraconservatoare este, potrivit rezultatelor parţiale, cam la egalitate cu pro-reformiştii.
Imaginea nu e clară pentru că pe listele electorale ale ambelor părţi sunt politicieni cu orientări diferite în funcţie de subiect. De exemplu, pe listele pro-reformiştilor există şi conservatori care au susţinut acordul nuclear dar nu susţin relaxarea politicilor sociale.
În plus, există şi un număr semnificativ de independenţi despre care nu se poate decât specula de care tabără se vor apropia, odată ajunşi în Parlament. Cert este că preşedintele conservator moderat, Hassan Rouhani nu va avea o majoritate confortabilă de parlamentari favorabili politicii sale de deschidere spre exterior, dar oricum va putea lucra mai bine cu viitorul legislativ pentru că, potrivit datelor de până acum, se va micşora numărul de ultraconservatori.
Actualul Parlament şi Consiliul Experţilor sunt dominate de ultraconservatori care de multe ori au criticat dur inclusiv conţinutul acordului nuclear negociat de actualul guvern. Consiliul Experţilor, pentru care au fost alegeri odată cu cele parlamentare, este foarte important pentru că membrii săi desemnează viitorul lider suprem al Iranului, cel mai puternic om în stat.
Potrivit rezultatelor parţiale, Rouhani, care a candidat şi el pentru un loc in acest Consiliu, şi aliatul său fostul preşedinte Akbar Rafsanjani, au adunat cele mai multe voturi.
Dar, şi o serie de ultraconservatori, foarte influenţi, care nu agreează noua politică iraniană aplicată de Rouhani, au obţinut suficiente voturi ca să intre în Consiliul Experţilor. Aşadar deci lupta va fi foarte strânsă atunci când se va decide cine va fi liderul suprem al Iranului.
Carmen Gavrilă – Corespondent RRA la Teheran – 28 februarie