În contextul dezbaterilor pe marginea modificării legii 41 pe baza cărei funcţionează serviciile publice de radio şi televiziune, directorul Institutului Italian de Cultură din Bucureşti, Ezio Peraro, şi-a exprimat într-un interviu pentru Radio România, susţinerea şi aprecierea pentru proiectele promovate de această instituţie.
Ezio Peraro: “În primul rând, vă împărtăşesc îngrijorarea, chiar dacă nu cunosc perspectivele la care ar duce această reformă. Ştiu doar că sunteţi profesionişti, care întotdeauna au dat dovadă de o foarte mare sensibilitate şi competenţă, aşa că vă înteleg îngrijorarea. Colaborarea noastră cu Radio România a fost întotdeauna excelentă, iar eu nu vă pot fi altfel decât recunoscător. Radio România a contribuit mult la mediatizarea activităţilor noastre. Nu sunt multe ţările în care un radio naţional are şi emisiuni în limba italiană. Pentru noi, Radio România este ca o cutie de rezonanţă a activităţii noastre, o voce ascultată în toată lumea, pentru că emisia pe Internet depăşeşte graniţele naţionale. Nu ştiu cum se profilează perspectivele – pozitive sau negative, dar îmi exprim întreaga solidaritate pentru ca schimbările să nu devină negative pentru un serviciu public care a demonstrat că, pe lângă misiunea de a informa, este şi o instituţie de cultură. Nu găseşti oriunde un radio care organizează un târg de carte cum este Gaudeamus, unde publicul are ocazia de a întâlni şi scriitori din alte ţări. Participarea italiană la Gaudeamus a fost întotdeauna foarte interesantă. Pe lângă lansări de carte, publicul a avut şi ocazia de a întâlni intelectuali de marcă.”
În 2015, directorul Institutului Italian de Cultură din Bucureşti s-a alăturat jurnaliştilor de la Radio România, Radio Rai şi Radio Vaticana în realizarea proiectului editorial “Calea Aradului, pe drumuri de frontieră”, dedicat promovării patrimoniului istoric cultural şi spiritual, precum şi a prezenţelor italiene din vestul României. Proiectul, organizat de Radio România, în colaborare cu Ambasada Italiei la Bucureşti, sub patronajul Comunităţii Italofone de Radioteleviziune şi cu sprijinul Primăriei Arad, a fost citat ca exemplu de diplomaţie culturală în cursul vizitei pe care ministrul afacerilor externe al Italiei, Paolo Gentiloni, a efectuat-o anul trecut la Bucureşti.
Ezio Peraro: “Astfel de proiecte sunt originale, deoarece propun publicului un radiopelerinaj cultural. Este foarte importantă colaborarea dintre Radio România, Radio Rai, Radio Vaticana şi Comunitatea Italofonă de Radioteleviziune. Sper ca lucrurile să meargă cât mai bine pentru Radio România şi să fie acordată o foarte mare atenţie atât exigenţelor publicului cât şi celor culturale”.
(autor: Iuliana Anghel)