În Iran, aliaţii preşedintelui reformist Hassan Rouhani au câştigat detaşat alegerile parlamentare, anunţă presa internaţională. Candidaţii reformişti au obţinut controlul Parlamentului de la Teheran, la primele alegeri după istoricul acord nuclear de anul trecut, notează The New York Times, citând agenţiile locale Fars şi Mehr. The Wall Street Journal crede că este o importantă victorie pentru Rouhani, în timp ce The Guardian subliniază că acesta va trebui să îi reasigure pe conservatori că schimbările prudente sunt în interesul Republicii Islamice. Pe plan internaţional, crede The Guardian, regiunea arată periculos, în vremuri tulburi, cu tensiuni fără precedent între sunniţi şi şiiţi, creându-se un echilibru riscant între a menţine Iranul puternic, şi îmbunătăţind, în acelaşi timp, relaţiile cu SUA, dar şi cu o Arabie Saudită din ce în ce mai asertivă. Aceste alegeri sunt un posibil punct de cotitură pentru Iran, unde circa 60% dintr-o populaţie de 80 de milioane este sub 30 de ani, opinează Newsweek. Iranul este al doilea cel mai mare deţinător de rezerve de gaz din lume, are o bază manufacturieră diversificată şi o forţă de muncă educată, subliniază revista americană. Acum a sosit timpul pentru unitate şi cooperare, a declarat ayatollahul Akbar Hashemi Rafsanjani, preşedintele puternicului Consiliu al Discernământului din Iran, citat de Tehran Times.
În Siria, după intrarea în vigoare a acordului de încetare a ostilităţilor, avioane de luptă au atacat o serie de regiuni din provincia Alep, informează The New York Times. Agenţia de presă Sheha, de la Alep, a relatat că Rusia a încălcat acordul de încetare temporară a focului, şi nici forţele lui Assad nu au respectat acest acord. Totuşi, Rusia susţine că acordul încheiat cu SUA a fost, în linii mari, respectat, scrie Le Monde. Papa Francisc şi-a exprimat speranţa ca acest acord să pună capăt războiului civil sirian, reţine L’Osservatore Romano. La rândul său, ONU a convocat noi negocieri asupra situaţiei din Siria, pe 7 martie, anunţă Le Point. Acest conflict a făcut peste 270.000 de morţi şi a deplasat peste jumătate din populaţia siriană, aminteşte Courrier International.
În Irak, două atentate sinucigaşe, produse în cartierul şiit Sadr City, din Bagdad, s-au soldat cu 70 de morţi şi peste 100 de răniţi, au comunicat surse medicale citate de The Washington Times, după ce gruparea extremistă Statul Islamic a revendicat atacurile afirmând, într-un comunicat publicat online, că a ucis şi rănit „sute de politeişti respingători”, referindu-se prin această sintagmă la musulmanii şiiţi.
Patru avioane canadiene CF-18 folosite în misiunea din Irak se vor îndrepta spre Constanţa, România, la 1 martie, însoţite de circa o sută de militari, anunţă Ottawa Citizen. Aeronavele şi personalul vor efectua antrenamente bilaterale cu Forţele Aeriene Române. Desfăşurarea se face pentru exerciţiul Resilient Resolve, conceput pentru consolidarea relaţiei Canadei cu România, subliniază Ottawa Citizen.
NASA a primit un număr record de cereri, în urma apelului său pentru pregătirea de astronauţi, a anunţat recent Newsweek. Peste 18.300 de aspiranţi au solicitat să devină parte a următoarei clase de astronauţi NASA, aproximativ de trei ori mai mulţi faţă de ultima rundă din perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012. „Nu este deloc surprinzător că atât de mulţi americani doresc să contribuie personal la călătoria noastră spre Marte”, a declarat administratorul NASA, fostul astronaut Charlie Bolden, citat de Newsweek. Tot la NASA se derulează un proiect pentru crearea unui braţ robotic care să susţină o cameră foto în interiorul Staţiei Spaţiale Internaţionale, un fel de selfie în spaţiul cosmic, aminteşte Bristol Post. La proiect lucrează 30 de tineri din mai multe ţări din lume, inclusiv România.
O descoperire făcută în ţara noastră stârneşte curiozitatea lumii artistice. Istoricul ungar Szilard Papp crede că a descoperit o rară copie a unui vechi mozaic al artistului italian Giotto, în ruinele celei mai vechi biserici protestante din micul oraş Jelna, din Transilvania, scrie Le Figaro. În opinia specialistului, fresca de la Jelna este o copie, până în prezent necunoscută, a celebrului mozaic ‘Navicella’ al lui Giotto, creat în jurul anului 1300, în vechea Bazilică Sf. Petru din Roma. Ipoteza lui a fost considerată „destul de plauzibilă” de către istoricul român Ciprian Firea, de la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca, notează Le Figaro.
Cristina Zaharia – Agenţia de Presă RADOR