Reporter: Modificarea legii de funcţionare a societăţilor publice de radio şi televiziune într-o variantă asumată de mai mulţi parlamentari PSD intră marţi în dezbaterea Comisiei de cultură. Credeţi că acest proiect de lege reprezintă o soluţie viabilă pentru TVR, aşa cum se subliniază în expunerea de motive?
Liliana Mincă: Noi am avut o întâlnire la nivel de comisii parlamentare – şi mă refer la întâlnirea care a avut loc la Parlament în prezenţa domnului prim-ministru Cioloş. La această dezbatere cu privire la situaţia financiară a Societăţii Române de Televiziune s-au expus din partea colegilor mei o grămadă de variante. Întâlnirea a avut loc marţi, 23 februarie, la Palatul Parlamentului. Însă eu m-am exprimat şi în acea şedinţă, cum de altfel şi colegii mei, este adevărat că inclusiv directorul general interimar, doamna Irina Radu, ne-a prezentat mai multe variante care ar putea sa redreseze pentru moment situaţia din TVR, între care era şi modificarea cadrului legislativ referitor la insolvenţă pentru a permite intrarea Societăţii Române în insolvenţă şi instituirea unui regim de administrare specială. Eu nu sunt de acord cu aşa ceva şi nu am sustinut modificarea în acest sens a legii, şi nu numai.
Reporter: Vă referiţi la legea de funcţionare a celor două instituţii publice sau la Legea insolvenţei?
Liliana Mincă: Cele două instituţii funcţionează după aceeaşi lege, şi Televiziunea şi Radioul funcţioneză după aceeaşi lege. La Societatea Română de Radio totuşi funcţionează foarte bine, deci după acelaşi cadru legislativ, la Societatea Română de Televiziune avem probleme grave, grave. Ori nu legislaţia este problema, ci managamentul defectuos de-a lungul timpului. Eu am susţinut o altă variantă pe care v-o spun şi dvs. Este închiderea Societăţii Române de Televiziune şi înfiinţarea a doua zi a unui nou serviciu public de televiziune, pentru că această soluţie s-a aplicat şi în ate state ale Uniunii Europene. Cu siguranţă s-ar putea face o evaluare corectă a întregului personal. Ştiţî foarte bine că de-a lungul timpului Consiliile de administraţie au fost numite doare criterii strict politice. În momentul acesta Televiziunea funcţionează sub interimatul doamnei Irina Radu, nu există un Consiliu de administraţie, nu s-a aprobat un mandat special pentru Comitetul director şi directorul general interimar, iar modificarea Legii nr 41/1994 ar trebui modificată în sensul de a permite achiziţia de evenimente de importanţă majoră pentru România din banii de la bugetul statului. Deci, încă o dată, până în prezent Televiziunea Română nu a fost gestionată corespunzator. Membrii Consiliului de Administraţie nu au ştiut că sunt administratori şi nu au cunoscut legea deja, au avut impresia că sunt simpli consilieri ai preşedintelui Consiliului de Administraţie şi, implicit, ai directorului general. Deci mai multă responsabilitate, oameni competenţi, oameni responsabili, care să aplice legea, cei care au greşit să plătească. Eu sunt convinsă că s-au făcut multe greşeli la Televiziune, greşeli care nu s-au făcut la Radio, şi de aceea s-a ajuns în situaţia aceasta.
Reporter: Să înţeleg că nu susţineţi această variantă propusă de domnul Severin.
Liliana Mincă: Sub nicio formă.
Reporter: Dacă legea va trece în această formă prezentată, cum credeţi că va afecta cele două societăţi?
Liliana Mincă: Eu exclud din start. Această lege nu o să treacă. Vă spun că nici colegii domnului preşedinte Georgică Severin de la Senat nu vor vota în Camera Deputaţilor acest proiect de lege.
Reporter: Aveţi semnale în acest sens?
Liliana Mincă: Am văzut reacţiile, pentru că noi nici nu am ştiut de acest proiect de lege, nu am ştiut de modificarea Legii 41 în sensul prezentat de domnul Severin, proiectul.