Reporter: Domnule deputat, există deja în dezbaterea Camerei inițiativa parlamentarului Georgică Severin, de modificare a Legii de funcționare a SRR și SRTV. Săptămâna viitoare, va intra în discuția comisiilor de buget și juridică, pentru avize, iar apoi, la Cultură. Este această inițiativă, în opinia dumneavoastră, salvatoare pentru TVR?
Gheorghe Ialomițianu: Nu. Mai mult încurcă. Și încurcă și Societatea de Radio, care merge bine; adică, funcționează normal și nu are probleme financiare. Nu rezolvă problema Societății Române de Televiziune, pentru că societatea are nevoie de resurse financiare, pentru că are datorii foarte mari. Colegul de la PSD vrea să unifice Societatea de Televiziune cu Societatea de Radio, adică să împartă sărăcia; ceea ce pune în pericol și Societatea de Radio. Dacă o societate merge bine, de ce să o încurcăm!? Și eu nu cred că această inițiativă poate fi susținută. Mai mult decât atât, vrea să înființeze noi funcții. Chipurile, să avem și un director general, separat de Consiliul de Administrație. Eu știu foarte bine președintele, care este și director general, poate să lucreze mult mai ușor cu Consiliul de Administrație, că poate să imponă un program de restructurare. Dacă avem un director general separat de consiliul de administrație, s-ar putea să apară mari blocaje; plus cheltuieli în plus, ceea ce nu rezolvă problema. Trebuie un consiliu de administrație numit urgent și un program de restructurare care să fie susținut și de Guvern; pentru că sunt datorii istorice care nu pot fi suportate de către Societatea de Televiziune și ar trebui Guvernul să se implice în acest sens.
Reporter: Pentru că ați vorbit de acest program de restructurare și de datorii, și domnul Tăriceanu a avansat o soluție: elaborarea urgentă a unui pachet de măsuri, astfel încât să poată fi demarată procedura de insolvență a Televiziunii publice. Cât de eficientă este această variantă?
Gheorghe Ialomițianu: Ar fi un moment de respiro. Să știți că, prin Legea insolvenței, se asigură unei societăți care este în dificultate financiară un moment de respiro, pentru a se redresa din punct de vedere financiar. Trebuie modificată legislația în domeniu. Că acuma avem două acte normatice: Legea 85, care se referă la insolvența persoanelor juridice și, mai precis, a societăților comerciale, și Ordonanța 46, care se referă la insolvența autorităților locale. Societatea Națională de Televiziune are și venituri proprii, și primește și subvenții. Ar trebui modificată Legea insolvenței, și anume, Legea 85, și cred că, printr-un management performant, ar fi o soluție. Dar nu ar trebui să numim în Consiliul de Administrație, persoane, pe criterii politice. Ar trebui să se afcă ceea ce susține PNL-ul: numirea unui consiliu de administrație, pe criterii profesionale, dar și un sprijin din partea Guvernului. Numai o schimbare a Legii nu rezolvă problema. Și Guvernul trebuie să se implice, pentru a scăpa de acele datorii, care nu sunt din cauza actualei conduceri; vin din urmă și sigur că ele atârnă foarte greu în funcționarea Societății de Televiziune.
Reporter: Știți că domnul Cioloș spunea că nu se poate implica, soluția fiind la Parlament…
Gheorghe Ialomițianu: La Parlament, se rezolvă problema legislativă. Resursele bugetare sunt la Guvern. Poate să se vină cu o garanție care să fie acordată Societății de Televiziune, ca societatea să poată apela la un credit. Televiziunea are nevoie de resurse financiare; și ar fi o mare greșeală să se facă transfer de resurse de la Socitatea Radio la Societatea de Televiziune. Pentru că nici Societatea de Radio nu putem să spunem că are resurse financiare foarte multe; adică, volum mare. Dar fac apel la colegii de la PSD, să nu stricăm ceea ce merge bine la Societatea Radio! Să ne direcționăm spre Societatea de Televiziune și să o salvăm, pentru că e o societate publică! Dar, fără un sprijin financiar, nu se poate rezolva problema. Printr-o simplă modificare a Legii, e greu să cred că putem rezolva problemele financiare ale Societății de Televiziune.
Acasă ROMANIA Eu sunt Radio Romania Interviu cu Gheorghe Ialomițianu, deputat PNL, fost ministru al finanțelor