Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a fost astăzi într-o vizită de lucru în Olanda, ţara care asigură preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene până la sfârşitul lunii iunie. Vizita are loc înaintea summit-ului special de luni de la Bruxelles focalizat pe criza refugiaţilor dar şi înainte de referendumul olandez legat de acordul de asociere Uniunea Europeană – Ucraina, programat la începutul lunii aprilie. Într-o prelegere publică, domnul Junker le-a vorbit olandezilor despre Uniunea Europeană ca sursă de stabilitate în timp de criză. Corespondentul nostru la Haga, Claudia Marcu, detaliază.
Reporter: În viziunea lui Jean-Claude Juncker, singura soluţie pentru criza refugiaţilor este controlul la graniţele externe şi în special la cea dintre Grecia şi Turcia. Preşedintele Comisiei Europene a subliniat însă că aceasta nu înseamnă graniţe închise şi că Europa are obligaţia morală de a-i ajuta pe cei care fug de război. În acest context, Junker a scos în evidenţă faptul că în comparaţie cu ţările din regiune efortul Europei până acum este minim. „Îmi este ruşine – a spus astăzi Junker – Iordania are 2,5 milioane de refugiaţi, la fel şi Turcia”. Cele 700 de milioane de euro anunţate de curând vor ajunge în special în Grecia unde este o adevărată criză umanitară. Şi Junker a explicat de ce Grecia.
Jean-Claude Juncker: Pentru că în acest moment Europa nu funcţionează aşa cum ar trebui. Nu este unitate în Uniunea Europeană şi nu este suficientă /…/ în Uniunea Europeană, pentru că unele state membre cred că trebuie să ia măsuri la nivel naţional pentru a rezolva această criză, dar singurul răspuns este unul european.
Reporter: Funcţionarea Spaţiului Schengen este esenţială, a mai spus Junker, şi a avertizat că introducerea graniţelor interne ar însemna un impact economic dezastruos pentru întreaga Uniune. Jean-Claude Juncker s-a referit şi la apropiatul referendum din aprilie, când olandezii sunt chemaţi să voteze pentru sau împotriva Acordului de Asociere cu Uncraina. Un vot negativ ar putea destabiliza Europa – a subliniat Junker, şi i-a asigurat pe olandezi că în următorii 20, chiar 25 de ani, aderarea Ucrainei nu va fi pe agenda Uniunii Europene şi nici pe cea a NATO. În final, preşedintele Comisiei Europene a reiterat faptul că pacea nu vine de la sine, trebuie apărată, trebuie menţinută.
Jean-Claude Juncker: Cine nu crede în Europa, cine are dubii legate de Europa, să viziteze cimitirele eroilor de pe continent.
Reporter: Cu aceste cuvinte şi-a încheiat Jean-Claude Juncker prelegerea de la Haga.