Primul lot de refugiaţi din Siria şi Yemen alocat României a ajuns astăzi la Centrul Regional din Galaţi. Venirea lor a provocat proteste şi neumulţumiri din partea localnicilor, după cum relatează corespondentul nostru Maria Măndiţă.
Reporter: Din 2004, de când a fost înfiinţat, Centrul de cazare şi proceduri pentru solicitanţii de azil Galaţi găzduieşte persioane care provin din diferite state, precum Siria, Afganistan, Irak, Iran sau Algeria. Alături de cei care deja se află în centru, astăzi a ajuns aici primul grup de 15 imigranţi alocaţi României, persoane de origine siriană şi yemenită. Până să ajungă la Galaţi, emigranţii au stat timp de mai multe luni n Grecia, perioadă în care statul elen şi cel român au corespondat pentru a identifica persoanele aflate în nevoie de protecţie internaţională. Propunerile făcute de statul elen au fost acceptate de România doar după analize specifice şi verificări de securitate, a transmis astăzi Inspectoratul General pentru Imigrări. Potrivit acestuia, grupul de 15 persoane care a sosit astăzi la Galaţi este compus din zece tineri alături de care se a află şi o familie, compusă din părinţi şi trei copii minori, din care cel mai mic are vârsta de şapte luni. Cel mai în vârstă membru al grupului are 50 de ani. Toţi urmează să parcurgă procedurile în materie de azil privind acordarea unei forme de protecţie internaţională n România, cererile urmând să fie procesate la Centrul de cazare şi proceduri pentru solicitanţii de azil din Galaţi. Venirea refugiaţilor la Galaţi a fost marcat astăzi de un protest organziat de filiala local a Partidului România Unită care a vrut astfel să transmită public faptul că nu agreează prezenţa imigranţilor aici. Nici găleţenii nu sunt mulţumiţi de prezenţa refugiaţilor.
-: Statul cât plăteşte pentru un migrant în fiecare lună? Undeva la o mie şi ceva de lei, mai mult decât minimul pe economie. Deci este în regulă? Nu este în regulă.
-: Este greu pentru noi, dar să mai primim şi pe alţii? Eu vin la dumneavoastră la masă, o zi, două . Îmi aduc şi nevasta. Ai să mă ţii o săptămână, dar în a doua nu mai poţi, domnule.
-: Asta-i ca un cal troian care vine la un momendat dat.
Reporter: De ce credeţi asta?
-: Pentru că nu mi se pare normal. Fiecare trebuie să-şi ţină oamenii aproape. Ai noştri pleacă în străinătate şi noi trebuie să-i primim pe emigranţi? Mi se pare ciudat.
-: Venirea lor nu cred că ar aduce nimic bun în ţara asta.
Reporter: Totuşi, până la primirea unei decizii privind acordarea sau nu a statutului de azilant, refugiaţii vor rămâne cazaţi la centrul din Galaţi, unde vor beneficia şi de asistenţă medicală, psihologică, juridică şi materială. În paralel, aceştia vor putea beneficia şi de alte forme de sprijin din partea organizaţiilor neguvernamentale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul azilului şi integrării.
*****
Primii 15 refugiaţi din cota impusă României de Uniunean Europeană au ajuns astăzi la noi în ţară. Ei au fost aduşi cu avionul din Grecia şi transportaţi apoi la un centru din Galaţi. Refugiaţii nu au dorit să stea de vorbă cu presa şi nici să fie filmaţi sau fotografiaţi. Potrivit reporterului nostru, Daniela Mănuţă, este vorba despre zece bărbaţi tineri şi un cuplu cu trei copii mici. Cu toţii vin din Siria şi Yemen, două ţări aflate în conflict, unde activează gruparea teroristă Statul Islamic. Au cerut azil politic într-o ţară europeană, iar cu acordul lor au fost repartizaţi în România. În perioada următoare, 115 migranţi din Italia şi încă 120 din Grecia vor veni în ţara noastră.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI