În Republica Moldova au fost comemorate victimele războiului din Transnistria la 24 de ani de la conflictul dintre guvernul de la Chişinău şi separatiştii sprijiniţi de armata rusă. Iar Corneliu Rusnac de la Radio Chişinău a stat de vorbă cu Anatol Şalaru, ministrul apărării din Republica Moldova.
Reporter: Totuşi, războaiele în ziua de astăzi nu se poartă doar cu armament. Există şi componenta informaţională a războiului modern, probabil la fel de importantă ca şi cea militară, dacă nu chiar mai importantă. Cum rezolvăm această sarcină în condiţiile în care, iată, în Republica Moldova există o sumedenie de posturi ruseşti retransmise care, din păcate, deseori dictează agenda publică?
Anatol Şalaru: Noi astăzi nicicum nu facem fiindcă noi încă nu am recunoscut că există aşa ceva. Suntem martori, şi vedem şi după Ucraina, unui război hibrid. Nu este invenţia Rusiei, dar Rusia astăzi aplică un război hibrid. În acest război hibrid, componenta militară nu depăşeşte 20% şi de cele mai multe ori componenta militară este mai puţin eficientă decât celelalte componente ale războiului hibrid. Ca să vă dau un exemplu, destabilizarea financiară a unei ţări poate avea urmări foarte grave pentru guvern, pentru securitatea ţării, pentru ţară. Propaganda rusească antinaţională în Moldova este foarte puternică. Anumiţi lideri de opinie plătiţi încearcă să acrediteze ideea că în Moldova nu există un război geopolitic. În Moldova este un război între clanuri, între persoane, un război între mafioţi, dar nu este un război geopolitic.
Oameni buni, în Moldova astăzi are loc un război geopolitic, un război geopolitic în plinul sens al cuvântului. Şi degeaba încearcă unii să spună că Dodon este pur şi simplu exponentul celor care vor schimbarea spre Est. Nu, Dodon este exponentul unei ţări, a Rusiei, în Moldova. Dodon astăzi vrea să destabilizeze situaţia pentru ca în Moldova să vină la putere forţele pro-ruse. Rusia nu mai vrea ocupaţia militară a Moldovei. Dar Rusia vrea ca Moldova să fie cucerită pe cale politică. Asta înseamnă două partide pro-ruseşti la guvernare. Asta înseamnă consolidarea armatei ruse în Transnistria. Asta înseamnă că Moldova deja nu mai este un partener pentru Occident şi înseamnă că Moldova este o zonă instabilă. Şi dacă se întâmplă ceea ce şi-au propus Dodon şi cu Usatîi, Moldova va deveni un pericol pentru Ucraina, pentru România, Bulgaria, Turcia, bazinul Mării Negre, fiindcă Rusia se va consolida foarte puternic aici. Şi armata rusă uşor se va muta de la Nistru la Prut şi noi vom deveni un paria. Problemele noastre de securitate nu sunt numai ale noastre acum. Moldova astăzi a devenit foarte importantă pentru această zonă a Europei. Aţi văzut cum a reacţionat Ministerul de Externe al Rusiei când a spus că pe Nistru trebuie să vină pacificatori sub mandat ONU. Ei nici nu admit ideea că trebuie să plece, deşi Rusia a fost parte a unui conflict. Iar o parte a unui conflict nu se poate transforma în parte pacificatoare.
Reporter: /…/ asumat angajamentele în 1999 la summitul de la Istanbul.
Anatol Şalaru: Da, dar asta deja a intervenit mai târziu. Dar să nu uităm că acordul de încetare a focului a fost semnat între Moldova şi Rusia, nu între Moldova şi Smirnov. Deci Rusia prin acest acord a recunoscut că este parte a unui conflict. Şi atunci, fiind parte a unui conflict, ei nu pot fi pacificatori.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 martie