Înghețata cea mai cremoasă și mai… lipsită de ace de gheață se face cu lapte condensat. Dacă putem face înghețată bună, putem face și tort de înghețată, cu câte straturi vrem – în fine, deocamdată, doar două: de cafea și de grapefruit. Pentru asta avem nevoie de:
2 cutii de câte 400 de grame de lapte condensat
2 cutii de câte 200 de ml de smântână pentru frișcă
1 lingură de cafea măcinată și 1 praf de sare
1 lingură de nuci măcinate
1 grapefruit – coaja și 2 linguri de zeamă
Pentru fiecare strat de înghețată se procedează astfel:
Laptele condensat – câte o cutie pentru fiecare strat – se bate cu mixerul, se adaugă smântâna bătută – tot câte 200 ml pentru fiecare strat – și apoi aromele: pentru bază, cafeaua, praful de sare și nucile măcinate, iar pentru stratul de deasupra, când batem cu mixerul laptele condensat, adăugăm și zeama de grapefruit; după ce am amestecat și smântâna, punem coaja de grapefruit în compoziție.
Primul strat, cel de cafea, se așează într-o formă de tort tapetată cu hârtie de copt la bază și se dă la congelator până îngheață bine. Când a înghețat, se pune deasupra compoziția cu grapefruit și se lasă din nou la congelat.
După ce au înghețat ambele straturi, se ornează cu coajă de grapefruit si…
Poftă bună!
Daniela Sîrbu