Atunci când muşcăm dintr-un măr nu ne gândim că fructul respectiv este de fapt… un ovar ajuns la maturitate, iar seminţele lui – ovule fecundate.
Angiospermele (plantele cu flori care au seminţele în întregime închise în fructul lor) se reproduc prin intermediul seminţelor. Ovarele sunt acea parte a unei flori care se transformă într-un fruct. Imediat ce ovarele sunt polenizate, acestea încep să se umfle, să crească şi să se coacă. Fructele protejează seminţele pe care le conţin până în momentul în care acestea se maturizează. Dacă la maturitate peretetele ovarului devine tare, se va forma un fruct uscat, de exemplu o nucă.
În botanică, sunt considerate fructe toate acele părţi cărnoase, zemoase şi dulci ale plantelor cum ar fi piersicile, bananele, portocalele, etc. Dar din punct de vedere biologic, tot fructe sunt şi cerealele, nucile, legumele.
Atunci când este copt bine, un fruct este pregătit să elibereze seminţele şi să ajute la dispersarea lor, de aceea gustul şi mirosul fructelor este deosebit de dulce şi atrăgător. Micile insecte sau animale expun aceste seminţe şi astfel are loc înmulţirea naturală a plantelor.
Există specii ale căror flori au un singur ovar sau mai multe ovare. De exemplu, căpşunile sunt un fruct „agregat”, care se formează dintr-o floare cu ovare multiple. Boabele de strugure sunt un exemplu de fruct format dintr-un singur ovar.
Sunt populare în ultima vreme fructele fără seminţe comercializate în toate supermarketurile. Cum se obţin acestea?
Florile plantelor sunt pulverizate cu hormoni vegetali, precum este acidul giberelic (GA3), citokinin sau auxina, pentru a asigura faptul că nu se vor forma deloc seminţe. Partenocarpia este o tehnică prin care fructul se devoltă fără fertilizarea ovulelor, iar stenospermocarpia este acea tehnică prin care polenizarea şi fertilizarea au loc, însă nu produc nici o sămânţă matură, deoarece acestea sunt „avortate” încă dintr-un stadiu incipient.
www.todayifoundout.com
Traducerea şi documentarea: Bianca Ioniţă