Prima întâlnire din cadrul proiectului „Secretul din carte”, coordonat de Doina Ruşti, s-a desfăşurat joi, 3 martie 2016, la Biblioteca Naţionala a României (spaţiul Symposium, parter).
Primul portret „desecretizat” de cititor a fost cel al actriţei Maia Morgenstern, care, înainte de a da citire unor pasaje dintr-o carte al cărui titlu (ca şi numele scriitorului, de altfel) a rămas secret până la finalul întâlnirii, a vorbit publicului despre istoria sa personală cu biblioteca şi cărţile.
„Biblioteca a fost pentru mine dintotdeauna un refugiu. Când eram elevă la Şcoala Centrală de Fete, nu mă interesau, mărturisesc aici, toate orele. Îmi găseam însă în bibliotecă un refugiu, găseam un loc unde să mă ascund. Era un labirint unde mă simţeam protejată, unde puteam să aleg o carte şi, dacă nu-mi plăcea prea mult, puteam să o aşez la loc şi să iau alta. (…) Eram numai eu, cu universul pe care îl descopeream într-o carte sau alta. Uneori mă depăşeau informaţiile, erau prea dificile pentru mine, altă dată eram fascinată, dar în orice caz construiam din tot ceea ce citeam. (…) Tatăl meu îmi spunea că el a început să citească la vârsta de patru ani. Eu nu am citit atât de devreme, însă, din momentul în care am descoperit cum pot construi, cum pot crea cu mintea mea, cu imaginaţia mea, cu libertatea mea de a gândi, de a simţi lectura, cărţile, ideea de a fi înconjurată de cărţi a devenit pentru mine un privilegiu. Eram ca într-un castel. Da, mă simţeam o prinţesă. O prinţesă care călătorea. Nimeni şi nimic nu mă putea opri să călătoresc într-o lume propusă de autor, o călătorie la care participam cu toată fiinţa”, a spus Maia Morgenstern.
Întrebată de scriitoarea Doina Ruşti care a fost prima carte citită, Maia Morgenstern a răspuns: „Prima carte, dacă nu a fost „Poveşti la telefon”, atunci a fost „Cuore” şi, dacă nu a fost „Cuore”, a fost „O mie şi una de nopţi”, în varianta scrisă de Eusebiu Camilar, dacă nu mă înşel. Poveşti orientale, poveşti fantastice, frumoase poveşti care nu se mai termină. O poveste care se naşte una din alta şi nu-ţi potoleşte setea de a afla, de a descoperi”.
Maia Morgenstern a descris şi momentul în care s-a întâlnit pentru prima oară cu teatrul: „Primul spectacol de teatru se întâmpla în curtea copilăriei. Cu o basma legată în jurul capului mă imaginam prinţesă. Tata a insistat să citesc teatru, dându-mi în mână „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale.
O altă întrebare pusă de Doina Ruşti a fost despre secretele ascunse într-o carte, dacă actriţa îşi aminteşte ce personaj de carte a răvăşit-o la vârsta tânără.
Maia Morgenstern a răspuns: „Don Quijote. Am citit, iarăşi, la indicaţia tatalui meu, şi m-a emoţionat şi m-a tulburat şi, dacă vreţi, da, m-a făcut să mă gândesc, să-mi iau tot curajul”.
De ce Don Quijote? Pentru că, spune Maia Morgenstern, „Don Quijote a citit, a citit, a citit. Trăia
într-o lume a cărţilor, trăia într-o lume în care demnitatea, curajul, voinţa de a face bine, de a stârpi răul, de a redobândi demnitatea şi frumuseţea omului, de a restabili relaţia frumoasă, demnă de iubire şi respect între bărbat şi femeie au devenit dorinţa lui cea mai arzătoare. Ce vrea de fapt? Vrea să dea lumii o picătură de frumuseţe”.
În cadrul proiectului „Secretul din carte” sunt invitaţi scriitori, artişti, oameni de cultură să citească şi să împărtăşeasacă din cărţile preferate. Maia Morgenstern a dat glas câtorva fragmente din romanul „Poveste de dragoste şi întuneric” scris de Amos Oz şi apărut în versiunea românească în anul 2008, la Editura Humanitas (Colecţia Raftul Denisei). În anul 2012, Universitatea din Bucureşti i-a conferit scriitorului Amos Oz distincţia de Doctor Honoris Causa.
La finalul evenimentului, actriţa Maia Morgenstern a răspuns întrebărilor venite din public privind cea mai iubită carte, cei mai frumoşi pantofi (văzuţi sau deţinuţi), cea mai frumoasă rochie (purtată sau râvnită)
Amos Oz (născut la 4 mai 1939) este cel mai important prozator şi eseist israelian. În „Poveste de dragoste şi întuneric” (roman distins cu numeroase şi prestigioase premii – printre care Premiul Goethe, Premiul France Culture – tradus în 25 de limbi şi ecranizat în anul 2009 de Natalie Portman) evocă Israelul de la jumătatea secolului al XX-lea, în care şi-a petrecut copilăria. Înzestrat cu o imaginaţie debordantă, Amos Oz transfigurează întâmplările istoriei, al căror martor implicat este, într-o saga incitantă, evenimentele păstrând dramatismul perceput de copilul a cărui sensibilitate contrastează puternic cu neverosimilul celei mai tulburi perioade din istoria lumii.
Precizăm că proiectul „Secretul din carte” îşi propune să readucă cititorii în biblioteci, să redeschidă gustul pentru lectură. Evenimentele din această serie au loc săptămânal, în fiecare joi, de la ora 18:00. Intrarea este liberă. „Secretul din carte” este realizat de Biblioteca Naţională a României, în colaborare cu Fabularia 8, TVR, Universitatea Bucureşti, Facultatea de Arte a Universităţii Hyperion, Radio România Cultural şi Inspectoratul Şcolar al Muncipiului Bucureşti, având-o ca amfitrioană pe scriitoarea Doina Ruşti.
*
Joi, 10 martie 2016, următoarea invitată a Doinei Ruşti este actriţa Dorotheea Petre, câştigătoare în 2006 a Premiului Special pentru Cea Mai Bună Actriţă, în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, pentru rolul său principal din filmul „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, în regia lui Cătălin Mitulescu.
Ada Ionescu