Turcia și Grecia s-au angajat să coopereze pentru punerea în aplicare a noului plan de acțiune privind întoarcerea refugiaților în Turcia, care a fost convenit, în principiu, la summitul UE-Turcia, plan pe care deja l-au criticat unele ONG-uri.
Prim-miniștrii Greciei și Turciei, Alexis Tsipras și Ahmet Davutoglu, s-au întâlnit marţi la Izmir şi au subliniat faptul că au o abordare comună a acestei probleme. Turcia a confirmat acordul cu Grecia conform căruia îi acceptă înapoi pe migranții care încearcă să ajungă în Uniunea Europeană, o condiție esențială pe care au stabilit-o liderii UE pentru a ajunge la un acord cu Turcia cu privire la soluționarea crizei migranților. „Am decis să intensificăm cooperarea și să reafirmăm acordul bilateral. Acest lucru este foarte important”, a spus Tsipras. Davutoglu a declarat că îmbunătățirea cooperării poate reduce la minimum scenele dramatice văzute în Marea Egee.
Peste 130.000 de migranți și refugiați au sosit în acest an pe mare din Turcia în insulele grecești. După negocierile dificile de noaptea trecută, la Bruxelles, liderii europeni au plecat fără a ajunge la un acord, dar s-au decis să finalizeze propunerile la următorul summit din 17 și 18 martie. În conformitate cu propunerea Turciei, Ankara ar accepta o întoarcere pe teritoriul ei a tuturor migranților care sosesc în Grecia, inclusiv sirienii care au fugit de război, cu condiția ca europenii să se angajează să pentru fiecare dintre ei să transfere un refugiat din Turcia pe teritoriul Uniunii. Scopul este ca tuturor refugiaților care se gândesc să se mute în Europa să li se trimită mesajul că migranții economici vor fi returnaţi, iar cei care solicită de azil ar trebui să aplice cererea în Turcia, unde pot spera că vor fi transferaţi fără riscuri în Uniune.
(www.beta.rs – 9 martie)