Lui Bashar Assad nu i se lasă altă opţiune decât armistiţiul
Decizia lui Vladimir Putin de a retrage ”cea mai mare parte a grupării militare ” din Siria a fost o surpriză şi pentru administraţia preşedintelui SUA Barack Obama, şi pentru opoziţie. Experţii fac însă apel să nu ne grăbim cu concluziile şi să se aştepte rezultatele concrete. Retragerea unor subunităţi nu înseamnă încetatea acţiunilor de luptă.
Ştirea sosită de la Moscova ”a răsturnat aşteptările în capitalele occidentale şi în rândul sirienilor de rând , generând speculaţii înfrigurate în legătură cu intenţiile Rusiei”, ”a luat prin surprindere” administraţia Obama şi ”a fost o surprinză” pentru opoziţie – scrie mass-media americană. Diplomaţii, rebelii şi susţinătorii lui Assad au primit informaţia cu neîncredere, neştiind dacă să se plângă, să sărbătorească sau să râdă, scrie ”Guardian ”.
Cei mai mulţi analişti susţin două versiuni: ori Moscova încearcă să facă presiuni asupra Damascului, pe fondul convorbirilor de la Geneva, ori acest lucru a fost determinat de cheltuielile prea mari pentru campania militară.
Putin ”a făcut o mişcare într-un moment deosebit de critic”, când la Geneva se încearcă relansarea convorbirilor de pace care să pună capăt războiului, scrie ”New York Times”. Această decizie poate demonstra încrederea în stabilitatea lui Assad sau chiar intenţia de a-l obliga pe acesta să poarte convorbiri cu oponenţii politici.
Acest ”ordin neaşteptat” îl poate pune pe Assad într-o situaţie mai vulnerabilă şi să-l oblige să facă un compromis – îi citează ”Wall Streat Journal” pe diplomaţii occidentali implicaţi în convorbirile de la Viena. Un expert din cadrul centrului analitic ”Eurasia Group” care doreşte să-şi păstreze anonimatul a declarat pentru publicaţia amintită că decizia luată de Putin reprezintă un semnal dat preşedintelui Bashar Assad în legătură cu faptul că este necesar să participe îndeaproape la convorbirile cu opoziţia. Publicaţia germană ”Handelsblatt” pune întrebarea: ”Pentru cine poate fi în cele din urmă profitabil un asemnea pas făcut de Kremlin? Dacă Putin ”este cu adevărat sincer în intenţiile sale, atunci această decizie va crea asupra Damascului o presiune suplimentară”.
Într-o discuţie purtată cu reporterul publicaţiei ruseşti ”Nezavisimaia Gazeta”, preşedintele Centrului pentru analiza conflictelor din Orientul Mijlociu al Institutului pentru SUA şi Canada al Academiei de Ştiinţe a Rusiei, Aleksandr Şumilin, a fost de acord cu o asemenea apreciere: ”Această declaraţie constituie un factor politic de o importanţă covârşitoare, care are consecinţe serioase care vizează slăbirea poziţiei lui Assad. Acest gen de declaraţii poate submina relativa stabilitate a elitei conducătoare de la Damasc şi o poate determina să poarte convorbiri , s-o oblige să nu reia acţiunile de luptă şi să nu încalce armistiţiul”.
BBC pune însă accentul pe economie şi scrie că este posibil ca restrângerea campaniei miliitare să aibă o oarecare legătură cu neregulile finaciare şi cu dorinţa de a pune capăt izolării generate de sancţiuni. Dându-i şefului Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, dispoziţia să-şi concentreze atenţia pe frontul diplomatic, preşedintele şi-a luat toate măsurile de prevedere.
Rebelii sirieni au salutat, în general, decizia luată de Putin. Deşi are faţă de Rusia o atitudine critică, reprezentantul opoziţiei la Geneva, Salem al-Muslet, a spus despre Puin că este singurul om capabil să-l facă pe Assad să ia convorbirile în serios. ”Nimeni nu ştie ce are de gând Putin, dar este evident că nu are dreptul să se afle în ţara noastră. Dacă este adevărat, este un semn bun şi un excelent început pentru soluţionarea conflictului pe cale politică” – a adăugat Salem al-Muslet. La rândul său, reprezentantul Armatei Siriene Libere, Fadi Ahmad, a remarcat: ”Nu înţeleg declaraţia Rusiei. Este o surpriză, la fel ca şi faptul că ei (ruşii – n. trad.) au intrat în război ”.
Totuşi într-o discuţie purtată cu jurnalistul de la ”Guardian” surse diplomatice occidentale s-au arătat sceptice şi au cerut să nu ne grăbim. ”Trebuie să aşteptăm şi să vedem ce înseamnă asta. Acesta este Putin. El a mai anunţat în trecut concesii similare, dar nu s-a întâmplat nimic ” – a afirmat o sursă anonimă de la Geneva. Retragerea grupării militare prevesteşte un progres serios în conflict, scrie ”Independent”. Diplomaţii sunt totuşi circumspecţi, pentru că Putin ”a arătat că nu este un partener de nădejde nu doar în Siria, ci şi în Ucraina ”.
”Deutsche Welle” remarcă faptul că cuvintele preşedintelui rus nu trebuie supraevaluate, ţinându-se cont de ”înclinaţia lui Putin pentru propagandă şi lipsa de transparenţă a acţiunilor militare”. Liderul rus este renumit prin imprevizibilitatea şi declaraţiie sale, care nu coincid întotdeauna cu acţiunile reale ale Rusiei, este de părere ”New York Times”. Acum însă, confruntându-se cu acutizarea problemelor economice, este posibil ca Putin ”să anunţe victoria, pentru a scăpa ţara de costisitoarea acţiune militară”. Totodată, vorbind de ”îndeplinirea obiectivelor propuse”, Moscova practic a recunoscut faptul că lupta împotriva ”Statului Islamic” (grupare teroristă interzisă în Rusia) nu a fost niciodată principalul obiectiv al operaţiunii militare. Dimpotrivă, în timpul campaniei jihadiştii şi-au întărit poziţiile în nordul şi estul Siriei, remarcă ziarul.
Experţii nu sunt de acord cu acest punct de vedere. Preşedintele Institutului pentru religie şi politică, Aleksandr Ignatenko, a declarat pentru ”Nezavisimaia Gazeta”: ”Nimeni nu ne împiedică să dăm ascultare cuvintelor preşedintelui ca fiind adevăratul motiv. Militarii ruşi au fost redislocaţi în Siria pentru ca guvernul sirian să aibă posibilitatea să lupte împotriva Statului Islamic. Acum, când aceste obiective au fost realizate, când trupele siriene au lovit puternic în jihadişti şi i-au slăbit, menţinerea trupelor ruseşti în ţară ar fi un lucru logic”. ”De fapt ei şi-au atins scopurile” – a declarat, pentru ”Guardian”, Marc Galeotti, profesor la Universitatea din New York.
Totuşi retragerea subunităţilorr nu înseamnă nicidecum încetarea totală a acţiunilor militare, subliniază observatorii. Kremlinul a dat de înţeles că va păstra baza aeriană din Latakia şi staţia de la Tartus. După cum transmite ”Bloomberg”, în realitate Rusia nu întenţionează să-şi restrângă prezenţa militară în Siria, nu se va şti care este amploarea reală a retragerii de trupe.
Putin nu are ce pierde, iar Rusia poate relua cu uşurinţă atacurile din propriile baze şi poate de asemenea sprijini armata cu armament pe câmpul de luptă şi să acorde sprijin financiar autorităţilor siriene, scrie ”Washington Post”. În ultimele zile Casa Albă este tot mai dezamăgită în legătură cu incapacitatea sau refuzul Rusiei de a face presiuni asupra Damascului pentru a-l obliga să respecte armistiţiul, şi chiar a intrat într-un schimb de replici dure care a fost urmat de declaraţia notabilă a lui Putin, remarcă publicaţia citată. Surse de la ”Wall Streat Journal” se teme că acum Moscova îi va face Washingtonului ”o propunere care nu poate fi refuzată – este vorba de o campanie comună împotriva Statului Islamic, ceea ce presupune sprijinul tacit pentru regimul Assad.
Observatorii au presupus că declaraţia lui Putin poate fi dovada unor posibile disensiuni între Moscova şi Damasc, pentru că în ultimele două săptămâni oficialii sirieni au făcut în mod public declaraţii care contravin poziţiei oficiale a Rusiei.
Agenţia guvernamentală siriană de presă SANA a catalogat ca ”străine de realitate şi absolut departe de adevăr” zvonurile referitoare la existenţa unor neînţelegeri. Totodată Damascul interpretează cuvintele lui Putin ca fiind vorba de ”o reducere a grupării militare ruseşti”, şi nicidecum ca o retragere de trupe. ”Press TV” din Iran vorbeşte şi el de ”parţiala retragere planificată a trupelor Rusiei”.
Utilizatorii unui site iranian consideră că decizia luată de Moscova constituie ”un pas dintr-o combinaţie de mutări”, îndreptat împotriva Ankarei şi a Riadului: ”Putin pune o capcană foarte periculoasă pentru Turcia şi Arabia Saudită”. Un al utilizator are un punct de vedere contrar: ”Rusia probabil că a făcut o înţelegere cu Arabia Saudită ca să oprească scăderea preţurilor la petrol şi a-şi salva economia”. Primele avioane ruseşti s-au întors din Siria în bazele de dislocare permanentă ieri, 15 martie.
Articol de Evgheni Medvedev
NEZAVISIMAIA GAZETA (Rusia), 16 martie 2016
Traducerea Silvia Nicolau