Miercuri, 16 martie, norvegianul Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, împlineşte 57 de ani.
Jens Stoltenberg s-a născut la 16 martie 1959, la Oslo, în familia unor politicieni norvegieni. Tatăl său, Thorvald, a fost ministru de externe, iar mama sa, Karin, a fost secretar de stat. Familia sa a emigrat în Norvegia în secolul al XVII-lea, din satul german Stoltenberg.
A parcurs cursurile şcolii primare de la Oslo Waldorf School, şi pe cele ale şcolii secundare ale Oslo Cathedral School.
Jens Stoltenberg a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice la Universitatea din Oslo, în 1987, cu teza intitulată „Planificarea macroeconomică în perioadele de incertitudine”.
Este membru al Partidului Laburist (Muncitoresc) din anul 1981.
În perioada 1985-1989 a condus organizaţia de tineret a Partidului Muncitoresc din Norvegia şi a fost vicepreşedinte al Tineretului Internaţionalei Socialiste, iar între 1990 şi 1992 a condus organizaţia din Oslo a partidului.
A lucrat ca ziarist la publicaţia „Arbeiderbladet”, între 1985 şi 1989, a fost statistician la Institutul de Statistică al Norvegiei în anii 1989-1990, a ţinut prelegeri la Universitatea din Oslo.
În anul 1992 devenea vicepreşedinte al laburiştilor, funcţie pe care a deţinut-o timp de 10 ani. Este membru al a parlamentului norvegian (Storting) ca reprezentant al capitalei din 1993, după ce fusese membru supleant al Storting în perioada 1989-1993.
Stoltenberg a fost ministrul economiei şi energiei (1993-1996), ministru de finanţe din 1996 până în 1997, preşedinte al comisiei parlamentare pentru energie între 1997-2000.
În 2001 era numit prim-ministru al Norvegiei, fiind cel mai tânăr politician norvegian care a ocupat această funcţie, iar în 2002 era ales lider al Partidului Muncii.
La alegerile parlamentare din anul 2005, Partidul Muncii a format o alianţă cu partidele socialiste pentru formarea unui guvern. Pentru a doua oară, Stoltenberg a fost numit premier la 17 octombrie 2005.
În septembrie 2009, cu ocazia alegerilor parlamentare, Partidul muncitoresc norvegian a obținut 35,3% din voturi, Stoltenberg continuând să conducă guvernul de coaliție. Mandatul său s-a încheiat la 16 octombrie 2013.
Jens Stoltenberg a fost apoi unul dintre cei doi emisari speciali ai secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, privind schimbările climatice, fiind numit în această calitate în decembrie 2013.
Norvegianul a impresionat opinia publică lansând un apel la „mai multă democrație” și „mai multă toleranță” în fața extremismului de care a dat dovadă criminalul Anders Behring Breivik care a ucis 77 de persoane pe 22 iulie 2011, moment în care Stoltenberg se afla la cârma guvernului norvegian.
În august 2013 Stoltenberg a făcut un anunţ surprinzător: a lucrat incognito ca şofer de taxi într-o după-amiază, pentru a „afla direct de la votanţii norvegieni opiniile lor reale despre cum merg lucrurile în ţara sa”.
Fostul premier norvegian Jens Stoltenberg a fost desemnat, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai NATO, care a avut loc la Bruxelles, în perioada 1-2 aprilie 2014, drept secretar general al NATO – după ce aceeaşi propunere fusese validată la 28 martie 2014, prin votul celor 28 de ambasadori ai statelor membre ale Organizaţiei Nord-Atlantice – , cu un mandat care a început la 1 octombrie 2014. Stoltenberg i-a succedat la conducerea Alianţei Nord-Atlantice fostului premier danez Anders Fogh Rasmussen, al cărui mandat a expirat în august 2014.
Potrivit presei internaţionale, pentru alegerea în cea mai înaltă demnitate a NATO, el a beneficiat de susţinerea preşedintelui american Barack Obama, după ce a fost propus pentru această funcţie de către cancelarul german Angela Merkel. Premierul britanic David Cameron şi preşedintele francez François Hollande au susţinut, de asemenea, candidatura sa, asigurându-i-se astfel suportul celor mai puternice patru state membre NATO.
De asemenea, în deceniul în care s-a aflat la conducerea guvernului de la Oslo, el a stabilit legături strânse cu Rusia vecină, fapt care se pare că a cântărit în favoarea alegerii lui, însă, se pare acest atu nu a folosit prea mult în rezolvarea crizei din Estul Ucrainei, în care, încă, interesele NATO şi cele ale Moscovei sunt extrem de divergente.
În iulie 2015, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a aflat în vizită oficială în România, şi s-a întâlnit la Guvern cu premierul interimar Gabriel Oprea, după ce anterior a avut o discuţie cu ministrul Apărării, Mircea Duşa, la sediul Ministerului Apărării.
Jens Stoltenberg este căsătorit cu Ingrid Schulerud, diplomat, şi are 2 copii – Axel şi Catharina
Cărţile sale preferate sunt „Învingătorii” de Roy Jacobsen şi „Iona” de Jens Bjørneboe.
Este membru al Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor şi practică schiul nautic şi scufundările.
Răzvan Moceanu