Matematicianul Solomon Marcus, membru al Academiei Romane, a murit azi, la vârsta de 91 de ani. Solomon Marcus a fost profesor la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti şi este autorul a numeroase studii interdisciplinare şi cărţi ce privesc utilizarea matematicii în lingvistică, în analiza teatrală, precum şi în ştiinţele naturale şi sociale. În domeniul educaţiei, Solomon Marcus a pledat pentru noi programe şcolare, pentru un alt fel de relaţie între profesor şi elev sau student, precum şi pentru introducerea spiritului critic şi a elementului ludic în procesul de învăţare.
Solomon Marcus: Marea dramă pe care o trăieşte sistemul nostru educaţional, faptul că nu e în stare să dea seamă noilor generaţii de marile spectacole ale cunoaşterii pe care le-a dezvăluit secolul al XX-lea şi, în bună măsură, secolul al XIX-lea. Vă dau un singur exemplu: geometriile neeuclidiene, care stau la baza artei moderne, a noilor curente în artă, lipsesc din programele şcolare şi chiar universitare. E o situaţie absolut dramatică, pentru care generaţiile viitoare ne vor condamna, pentru faptul că le ascundem lucruri care ar putea să le încânte imaginaţia şi, în schimb, îi obligăm să înveţe o sumedenie de lucruri plictisitoare şi nesemnificative.
Realizator: Într-un mesaj postat pe Facebook, preşedintele Klaus Iohannis, a afirmat că performanţa ştiinţifică a academicianului Solomon Marcus şi devotamentul acestuia pentru construirea unui sistem educaţional centrat pe nevoile reale ale celui care învaţă reprezintă un model la care ne putem raporta cu toţii. Solomon Marcus fusese decorat de şeful statului pe 1 decembrie, anul trecut.
*****
Matematicianul Solomon Marcus, membru al Academiei Române, a murit azi, la vârsta de 91 de ani. Solomon Marcus a predat ca profesor la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti. Este autorul a numeroase studii interdisciplinare, de cărţi ce privesc utilizarea matematicii in lingvistică, în analiza teatrală, în ştiinţele naturale şi sociale. Cărţile sale au fost traduse în multe ţări ale lumii, iar opera lui a fost citată de peste 1.000 de autori.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 martie