Secretarul Ministerului rus de Externe, Grigori Karasin, va avea la Chişinău, noi runde de consultări interministeriale. Diplomaţia de la Moscova susţine că oficialul rus va aborda o serie de chestiuni conflictuale în relaţiile dintre cele două state, iar experţii moldoveni afirmă că autorităţile de la Chişinău ar trebui să adopte o poziţie mai dură. Relatează de la Radio Chişinău, Alla Boţan.
Reporter: Grigori Karasin se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova pentru o nouă rundă de consultări interministeriale moldo-ruse la nivelul de miniştri adjuncţi. În cadrul vizitei, oficialul rus va fi primit de către prim-ministrul Pavel Filip şi de către minsitrul afcerilor externe şi integrării europene, Andrei Galbur. Tot mâine, oficialul rus se va deplasa la Tiraspol, a anunţat astăzi diplomaţia de la Chişinău. Pe de altă parte, Ministerul rus de Externe a anunţat câ Grigori Karasin are de gând să atenţioneze Chişinăul asupra obstacolelor privind rotaţia pacificatorilor, dar şi a presiunii la care ar fi supuse instituţiile media de limbă rusă. Aceste comentarii ale Minsietrului rus de Externe reprezintă o nouă dovadă de lipsă de diplomaţie, a comentat pentru Radio Chişinău fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Anatol Ţăranu. El a opinat că, în condiţiile relaţiilor ruso-ucrainene, diplomaţia molodveneasca ar putea aborda un comportament mai dur faţă de Rusia.
Anatol Ţăranu: Diplomaţia de la Chişinău, în aceste condiţii, are posibilitatea suplimentară de a negocia cu Rusia nişte lucruri foare importante pentru noi./…/ este vulnerabil, participarea maas-media. Eu cred ca noi aici la Chişinău trebuie să le spunem foarte clam, dar în acelaşi timp /…/ că /…/ este reponsabilitatea noastră exclusivă şi suverană.
Reporter: Ministrul de externe, Andrei Galbur, va întreprinde, la începutul lunii aprilie, o vizită la Moscova, unde se va întâlni cu omologul său rus, Serghei Lavrorv. Anterior, Andrei Galbur a declarat că restabilirea bunelor relaţii cu Federaţia Rusă rămâne o prioritate a actualului guvern.
Andrei Galbur: Eu personal tratez relaţiile cu Federaţia Rusă foarte serios, în sensul readucerii dialogului cu Federaţia Rusă în albia pragmatică, Trebuie să ne comportăm înţelept, pragmatic. Trebuie să convingem partenerii noştri dela Moscova că acest pragmatism trebuie să fie o stradă în două sensuri.
Reporter: Influenta publicaţie rusă „Kommersant” a publicat astăzi că vizita oficialului rus la Chişinău are loc în contextul unor relaţii bilaterale dificile, iar comunicatul diplomaţiei ruse demonsterază că între cele două state există mai multe divergenţe, după ce Republica Molodva a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană în anul 2014. Potrivit aceleiaşi surse, una din principalele teme de discuţii va fi reglementarea conflictului transnistrean, în condiţiile în care, potrivit mai multor experţi, preşedinţia germană la OSCE ar putea impulsiona reluarea negocierilor, care trenează din 2014.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 martie