Miercuri, Curtea de Apel din Bucureşti l-a condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva omenirii pe Ion Ficior, fostul comandant al lagărului de muncă de la Periprava aflat în Delta Dunării, acuzat că este responsabil pentru moartea a peste 100 de deţinuţi politici.
Sentinţa nu este executorie. La Periprava au fost închişi mai ales condamnaţii consideraţi contrarevoluţionari, printre care şi persoane din Transilvania acuzate că au susţinut revoluţia maghiară din 1956, cum ar fi scriitorul Géza Páskándi, pictorul Lajos Páll şi istoricul literar Gyula Dávid. Potrivit acuzaţiei, lagărul de muncă a funcţionat cu scopul a de-i „nimici” pe cei arestaţi consideraţi a fi duşmanii sistemului comunist. Condiţiile de detenţie inumane, bătăile sistematice, lipsa apei potabile, a mâncării şi a asistenţei sanitare din perioada în care lagărul era condus de Ficior, au dus la moartea a 103 de deţinuţi – se menţionează în documentul acuzării.
Potrivit Codului Penal, persoanele care privează membrii unui grup de drepturile sale fundamentale – din motive politice, rasiale, confesionale, etnice, sexuale sau de altă natură neacceptate de dreptul internaţional – sunt condamnate la pedepse cu închisoarea pe viaţă sau la 15-25 de ani. Datorită faptului că Ficior are peste 60 de ani, în cazul său pedeapsa maximă ar fi fost de 25 de ani de închisoare. În procesul care a început în urmă cu doi ani, acuzatul s-a declarat tot timpul nevinovat. Victimele sale care au depus mărturie împotriva sa, respectiv descendenţii acestora nu au cerut despăgubiri materiale, ci doar să fie condamnat pentru păcatele sale.
IICCMER a a înaintat în urmă cu trei ani denunţuri penale împotriva mai multor paznici de penitenciar şi comandanţi de lagăre de muncă aflate încă în viaţă – numiţi de presă „torţionari comunişti”.
Ficior, în vârstă de 88 de ani este cel de-al doilea comandant de lagăr deferit justiţiei. În februarie anul acesta fostul comandant al penitenciarului din Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare cu executare. În perioada regimului comunist în România au fost închişi peste o jumătate de milion de persoane, considerate drept duşmani ai regimului. În aprecierera istoricilor aproximativ 100.000 nu au supravieţuit condiţiilor inumane ale detenţiei.(MTI)
Traducerea: Imola Stănescu
NÉPSZAVA (Ungaria), 30 martie 2016