Executivul a schimbat ieri programul guvernamental „Prima maşină”, dar şi sistemul de acordare a ajutoarelor sociale şi a plăţilor în agricultură. Redactorul nostru Alin Şerbănescu are detalii.
Reporter: Guvernul a decis ieri stabilirea cuantumului plăţilor directe în agricultură pentru anul 2015. Astfel, fermierii care deţin suprafeţe între 1-5 hectare vor primi 165 de euro la hectar, iar marii fermieri, cu terenuri de peste 330 hectare vor beneficia de subvenţii în valore de 160 de euro pe hectar. Subvenţii mai mari vor primi fermierii medii, cu suprafeţe cuprinse între 5-30 de hectare pe care guvernul vrea să îi stimuleze, a afirmat ministrul agriculturii Achim Irimescu. Aceştia vor beneficia de o subvenţie de 210 euro la hectar, la care se adaugă o sumă suplimentară de aproximativ 20 de euro pentru fermierii care au vârsta maximă de 40 de ani. Tot ieri, guvernul a aprobat un proiect de lege privind venitul minim de incluziune care vine în completarea politicii antisărăcie elaborată de guvern. Dacă va fi aprobat de parlament, venitul minim de incluziune ar urma să fie compus, în principal, din ajutoarele acordate acum pentru incluziune, cel de sprijin pentru familiile cu copii şi ajutorul suplimentar pentru încălzire. La aceste ajutoare, ar urma să se adauge plata asigurărilor de sănătate, asigurarea obligatorie de locuinţă şi, eventual, ajutorul de urgenţă în caz de excluziune – a afirmat purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Suciu. În perioada următoare, executivul va lansa şi ghidul pentru programul de înnoire a parcului auto, cunoscut sub denumirea de „Programul Rabla”, care are alocat anul acesta un buget de 145 milioane lei pentru retragerea din circulaţie a aproximativ 20.000 de autovehicule vechi. Guvernul a mai stabilit că, în cadrul programului „Prima maşină”, avansul pentru achiziţionarea unui automobil poate fi păltit cu vouchere provenind din programul „Rabla”.
Guvernul a aprobat tot ieri ca 80 de clădiri cu bulină roşie să fie inscluse în programul privind reducerea riscului seismic la locuinţele multietajate. Fondurile necesare pentru finanţarea cheltuielilor pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de consolidare se asigură din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în limita alocaţiilor aprobate anual prin Legea bugetului de stat. Suma alocată anul acesta pentru acest program este de 25 de milioane de lei, un buget de cinci ori mai mare decât anul trecut.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 31 martie