Un nou atac terorist zguduie Turcia în timp ce preşedintele Recep Tayyip Erdoğan se află în Statele Unite pentru a participa la summitul pe teme de securitate nucleară. Cel puţin şapte poliţişti şi-au pierdut viaţa şi peste 20 de persoane au fost rănite în urma unei explozii produse în sud-estul Turciei, în oraşul Diyarbakır. Ziarul Sabah scrie că deflagraţia a avut loc în apropierea autogării din localitate, în momentul în care a trecut un autobuz care transporta poliţişti. Iar televiziunea qatariotă Al Jazeera comentează că atacul are loc cu doar o zi înainte de vizita în zonă a premierului Ahmet Davutoglu. The Independent aminteşte că Diyarbakır este cel mai important oraş din sud-estul majoritar kurd al Turciei şi că localitatea este teatrul unor ciocniri violente între forţele guvernamentale şi militanţii Partidului Muncitoresc din Kurdistan. Atentatul are loc în contextul în care preşedintele Recep Tayyip Erdoğan se află în Statele Unite pentru a participa la summitul pe probleme nucleare. Într-un interviu acordat ziaristei Christiane Amanpour de la CNN, liderul turc a vorbit despre pericolul terorist care pândeşte nu numai Turcia ci şi Uniunea Europeană, arătând că „statele europene nu ştiu ce înseamnă jihadul”. Potrivit ziarului turc Haberturk, preşedintele Turciei a afirmat că „statele europene nu au succes în lupta împotriva terorismului din cauză că nu au înţeles încă ce înseamnă jihadul”.
Presa internaţională scrie pe larg despre mizele summitului pe teme nucleare care începe la Washington însă există semnale de alarmă că rezultatele ar putea să nu se ridice la înălţimea aşteptărilor. Publicaţia braziliană Folha scrie, citându-i pe opozanţii summitului, că „ţările participante reprezintă doar 15% din membrii Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică” şi că „boicotul Rusiei va lăsa în afară cel mai mare arsenal nuclear al lumii”. De altfel, preşedintele american a acuzat Rusia că încalcă Tratatul privind rachetele cu rază medie şi scurtă de acţiune. The Washington Post arată că Barack Obama a declarat în prima zi de summit că Rusia ar trebui să înceapă dialogul privind reducerea arsenalului său nuclear.
Trecând de nivelul declaraţiilor acuzatoare la adresa Rusiei, Statele Unite îşi consolideză prezenţa în Europa de Est, „cu scopul de a-l opri pe Putin”, după cum observă ziarul spaniol ABC. Opinând că „revenirea la Războiul Rece este tot mai puţin retorică şi tot mai reală”, publicaţia arată că „pentru prima dată de la căderea zidului Berlinului, SUA îşi vor consolida cu material militar prezenţa în estul Europei”. Asfel, din februarie 2017, SUA vor trimite prin rotaţie în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Bulgaria şi Ungaria până la 4.500 de soldaţi, tancuri şi transportoare blindate moderne, precizează EUobserver. Rusia a anunţat imediat un răspuns „asimetric”, făcând referire la contra-măsuri de ordin militar, diplomatic sau economic ce nu constituie un echivalent direct al concentrării de forţe militare a SUA, mai arată EUobserver.
Rusia reacţionează şi în ceea ce priveşte informaţiile apărute în presă despre o eventuală înţelegere între Moscova şi Washington privind soarta preşedintelui sirian. După ce revista Al Hayat care apare la Londra a susţinut că Rusia şi SUA s-ar fi înţeles în privinţa transferării lui Bashar al Assad într-o terţă ţară odată ce acceptă să renunţe la funcţie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a negat informaţia şi a declarat că materialul publicat „nu corespunde realităţii”, transmite RIA Novosti. Tot din Rusia, Sputnik News publică un interviu acordat de preşedintele Bashar al-Assad în care acesta afirmă că este dispus să organizeze alegeri anticipate dacă poporul o cere. „Preşedintele nu îşi poate face treaba fără sprijinul poporului. Iar dacă aceasta este voinţa populară, trebuie să fim pregătiţi şi pentru acest pas”, a declarat Assad pentru Sputnik News.
(Florin Matei, Agenţia de presă RADOR)