Istoria măslinelor şi istoria Greciei sunt inseparabile. Încă din civilizaţia minoică, în Creta, măslinele au fost folosite ca aliment. După ce au fost consumate doar de cei care au descoperit proprietăţile nutritive ale acestor „perle negre”, măslinele sunt astăzi des întâlnite în regiunea mediteraneană şi sunt un ingredient principal utilizat frecvent în bucătăriile din întreaga lume. Întregi sau fără sâmburi, măslinele pot fi folosite ca arome sau ingredient într-o reţetă, pot fi consumate drept gustare, ca aperitiv şi pot fi utilizate pentru a pregăti pizza, salate, sosuri, paste şi diferite feluri de mâncare. De asemenea, uleiul de măsline este întrebuinţat pentru gătit şi la diverse preparate dulci sau sărate.
Timp de milenii, măslinele au însoţit locuitorii din regiunea mediteraneană. Măslinul este menţionat în scrierile egiptenilor, grecilor, romanilor şi în Coran. În Biblie, măslinul este amintit de 140 de ori.
Părerile oamenilor de ştiinţă în privinţa originii măslinilor sunt diferite. Unii spun că măslinii provin din Mesopotamia (din zona dintre Iran şi Siria). Alţii cred că ei sunt din Asia. Cei mai mulţi spun însă că măslinii provin din zona Mării Mediterane. În regiune se găsesc astăzi 473 de mililoane de măslini. La nivel mondial, există aproximativ 750 de milioane de măslini. În prezent, măslinul este cultivat în Spania, Italia, Portugalia, Franţa, Grecia, Turcia, Tunisia, Japonia, Himalaya, în sudul SUA, în America Latină, Australia şi în Noua Zeelandă. Grecia este al treilea cel mai mare producător mondial de ulei de măsline (după Spania şi Italia) şi cel mai mare exportator de ulei de măsline extravirgin. Grecii consumă în medie 26 de litri de ulei de măsline pe an. Cei mai mari producători de măsline şi de ulei de măsline din afara Uniunii Europene sunt Siria, Turcia şi Tunisia.
Dovezi ştiinţifice atestă faptul că în Creta măslinele erau utilizate ca aliment încă din anul 6000 î.Hr. Arheologii din insulele greceşti Santorini şi Nisyros au descoperit frunze şi măsline fosilizate, vechimea lor fiind de 50-60.000 de ani. Potrivit lui Homer, măslinul creşte pe pământul Greciei de mai bine de 10.000 de ani. Pomul era considerat sacru şi potrivit legii regelui Solon, oricine încerca să distrugă un măslin era aspru pedepsit, fiind exilat sau chiar ucis pe loc. Din ramurile de măslin au fost realizate croroniţe care erau oferite învingătorilor la întrecerile sportive şi la Jocurile Olimpice. Ramurile de măslin, simboluri ale binecuvântării, păcii şi purităţii, erau oferite zeilor şi împăraţilor, câteva fiind găsite şi în mormântul faraonului Tutankamon.
O ramură de măslin apare pe steagurile naţionale din şapte ţări, din patru state din SUA şi pe steagul Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Toate sortimentele de măsline sunt bogate în proteine, lipide şi carbohidraţi. De asemenea, conţin minerale, precum calciu, fier, magneziu, cupru, fosfor, zinc şi potasiu. Sunt o sursă importantă de vitamine dintre care amintim provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, E şi K. De asemenea, măslinele conţin antioxidanţi precum luteina şi diverşi polifenoli.
Medicul grec Hipocrate, părintele medicinei, a numit uleiul de măsline „marele terapeutic”. Consumul de ulei de măsline are efecte benefice împotriva bolii Alzheimer, ajută bila, tratează diabetul şi guta. Uleiul de măsline protejează pielea, hrăneşte părul şi scade colesterolul. Este bogat în antioxidanţi, care reduc inflamaţia celulară şi în acizi graşi omega 3, care protejează inima şi îmbunătăţesc memoria. De asemenea, uleiul de măsline ajută la pierderea în greutate şi poate fi folosit ca produs de îngrijire a pielii.
Muzeul Măslinelor din Vouves (Creta) este situat într-o clădire tradiţională care include caracteristicile unei arhitecturi populare riguroase, autentice şi funcţionale. Clădirea a fost donată comunităţii de familia Panagiotos Karapakatis. Muzeul a fost fondat la iniţiativa a primarului localităţii, Polychronis Polichronides, fiind situat într-o regiune muntoasă unde se produce ulei de măsline. Muzeul este situat lângă cel mai vechi măslin din lume, care încă rodeşte şi care este vizitat anual de 20.000 de turişti.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Creta au estimat vârsta măslinului la 4000 de ani. În anul 1997, măslinul din Vouves a fost declarat monument al naturii.
Impresionantul măslin din Vouves creşte de secole în zona în care se află acum satul Ano Vouves, situat în apropierea localităţii Kolymvari, la 30 de kilometri vest de Chania.
Muzeul Măslinelor acordă o atenţie deosebită conservării şi păstrării culturii măslinilor la mijlocul secolului trecut (anii 1950) şi oferă informaţii despre munca realizată continuu de oameni pe parcursul mai multor secole sau chiar milenii.
Scopul muzeului este de a conserva şi de a promova toate aspectele caracteristice ale vieţii oamenilor din această zonă, precum şi pe cele ale oamenilor din Creta şi din Grecia, în general, care sunt conectate la arborii de măslini. Această relaţie include cultivarea solului, plantarea, tăierea măslinilor, recoltarea culturilor valoroase de măsline, depozitarea şi transferul recoltei la fabricile de măsline, presarea etc. La muzeu sunt expuse diverse unelte folosite pentru a recolta măslinele, recipiente pentru depozitarea uleiului de măsline şi din panourile informative turiştii pot afla lucruri interesante despre istoria măslinilor, despre utilizarea măslinelor, dar şi despre consumul lor. Măslinul face parte din viaţa, alimentaţia, evenimentele şi sărbătorile oamenilor. El simbolizează gloria, frumuseţea, înţelepciunea, speranţa, pacea, prietenia şi civilizaţia.
În sala muzeului este expus un plug, dedicat cultivării şi prelucrării măslinelor. Acesta a fost folosit din vremuri preistorice până în anii 1950 şi este cunoscut sub numele de „ plugul lui Hesiod”, pentru că primul care l-a descris a fost poetul grec Hesiod.
Intrarea la muzeu este liberă. Programul de vizitare este din aprilie până în octombrie, zilnic, între orele 10:00 – 19:00, în perioda noiembrie-martie, numai cu rezervare.
Ada Ionescu
sursa foto: http://www.olivemuseumvouves.com