„Dosarele Panama” au început anchete în cazul liderilor politici, oamenilor de afaceri care şi-ar fi ascuns averile în paradisuri fiscale

Mai multe state vizate de dezvăluirile din scandalul de evaziune fiscală numit „Dosarele Panama” au început anchete ample în cazul liderilor politici, oamenilor de afaceri şi sportivilor care şi-ar fi ascuns averile în paradisuri fiscale. Peste 11 milioane de documente, care surprind o reţea globală de corupţie, au fost făcute publice în ceea ce pare a fi cea mai mare scurgere de date fiscale din istorie. Informaţiile, ieşite la iveală în urma unei anchete jurnalistice de anvergură, arată cum unii dintre cei mai puternici oameni ai planetei, printre care şi români, se folosesc de diverse scheme pentru a-şi face nevăzute averile.

La Paris, justiţia franceză a anunţat o anchetă de amploare pentru evaziune fiscală gravă, în urma dezvăluirilor Panama Papers. La Madrid, instanţele specializate în mari infracţiuni economice au deschis o investigaţie pentru spălare de bani care îi vizează pe spaniolii sau pe rezidenţii în această ţară care ar fi evitat plata taxelor. Autorităţile din Statele Unite au anunţat că examinează informaţiile, dar Casa Albă s-a limitat să sublinieze necesitatea unei mai mari transparenţe în tranzacţiile internaionale. Lideri politici, celebrităţi de prim plan şi zeci de miliardari fugurează  printre personalităţile menţionate în ceea ce parea fi cea mai mare scurgere de documente fiscale din istorie. O anchetă efectuată de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie asupra unei perioade de 40 de ani arată  cum unii dintre cei mai puternici oameni din lume şi-au ascuns banii în paradisuri fiscale. Jurnaliştii au avut acces la arhivele secrete ale unei firme de avocatură,  Mossack Fonseca din Panama, care a ajutat clienţii din întreaga lume să eludeze taxele. Cineva a pătruns ilegal în baza de date a firmei, dar identitatea personaei rămâne un mister. Sunt acuzaţio că ar deţine conturi ascunse în  Panama – Lionel Messi, Michel Platini, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi premierul Islandei, a cărui demisie a fost cerută în stradă de mii de oameni. De asemenea, pe listă apar numeroase persoane din anturajul preşedintelui rus Vladimir Putin, dar şi reprezentanţi ai elitei din Spania, Franţa, Olanda şi Belgia. Şi njumele unor oameni de afaceri români figurează în baza de date a firmei Mossack Fonseca, printre ei, Sorin Ovidiu Vântu, Vasile e Frank Timiș şi Corneliu Iacubov.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 aprilie

*****

Preşedintele din Panama susţine că ţara sa doreşte să coopereze cu orice investigaţie legată de publicarea documentelor controversate

RADOR (4 aprilie) – Preşedintele din Panama argumentează că statul său nu tolerează activităţile ilegale. „Publicarea documentelor se află în legătură cu o singură companie şi nu are legătură cu ţara în sine sau cu alte companii. Panama doreşte să coopereze cu orice investigaţie generată de publicarea acestor documente. Noi suntem o ţară deschisă”, a declarat Juan Carlos Varela.
Organizaţia pentru Cooperare şi dezvoltare Economică, cu sediul la Paris, susţine că Panama a eşuat în a „purifica” sistemul fiscal.

BBC SERVICIUL MONDIAL

*****

Ancheta în Belgia vizând persoanele aflate în „Dosarele Panama”

Peste şapte sute de persoane şi societăţi comerciale belgiene figurează pe lista publicată de presa internaţinonală. Printre aceste nume se află politicieni, oameni de afaceri şi personalităţi din diverse domenii, vizaţi acum de investigaţiile autorităţilor.
Reporter: Ministrul de finanţe belgian a dat ordin Inspecţiei Judiciare care se ocupă de impozite să lanseze o anchetă urgentă privind identitatea celor care apar în aşa-numitul scandal şi acuzaţiile aduse asupra lor. La presiunea unor grupuri politice, Parlamentul federal belgian este obligat, la rândul său, să se sesizeze în acest scandal. Guvernul federal lansează şi el o anchetă, verificând numele care apar pe listă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 aprilie

*****

Fiscul olandez va deschide o anchetă după apariţia în presă a dezvăluirilor din „Dosarele Panama”

Fiscul olandez a anunţat că va deschide o anchetă după apariţia în presa internaţională a dezvăluirilor din „Dosarele Panama”, în condiţiile în care Olanda a fost deseori acuzată că acordă avantaje fiscale companiilor multinaţionale.
Reporter: În afacerea Panama Papers se remarcă şi două firme olandeze, a declarat într-un interviu pentru Televiziunea Publică, unul dintre jurnaliştii implicaţi în ancheta internaţională.
Siem Eikelenboom de la „Financieele Dagblad”: Am descoperit ca sunt şi două firme olandeze care au jucat un rol important în unele plăţi făcute din Olanda unor firme de marketing sportiv din America Latină”.
Reporter: „Acestea din urmă se regăsesc în ancheta justiţiei americane în cazul unor şefi ai Federaţiei Internationale de Fotbal” – a spus Siem Eikelenboom, jurnalist de investigaţie. Pe lâmgă cele două firme, jurnaliştii au decsoeprit şi câţiva olandezi bogaţi care s-au folosit de construcţii financiare aparte pentru a evita Fiscul olandez. Numele lor vor fi dezvăluite în zilele care urmează.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 aprilie