Bugetarii ar putea beneficia, din luna august, de majorări salariale de până la 20%, potrivit unui proiect de ordonanţă discutat în şedinţa de guvern de astăzi. Documentul urmează să fie adoptat săptămâna viitoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Suciu. Potrivit acestuia, ordonanţa va rezolva o serie de disfuncţionalităţi din cadrul sistemului de salarizare.
Dan Suciu: Prin ordonanţa aceasta vor apărea modificări în jumătatea inferioară a grilei de salarizare, în clasele de salarizare, pentru că la nivelul salariilor mai mici apar aceste disfuncţionalităţi. Majorările sunt până la 20%, de exemplu la asistenţi sociali. Sigur, în alte categorii sunt mult mai reduse, sunt mai degrabă modice, intrăm pe 1%. Dar avem aceste majorări pe toate clasele salariale. Pe medie, vorbim de o creştere salarială de undeva la 5%. Să nu uităm, însă, că ea vine după o creştere salarială pe tot sectorul public de 10% şi să nu uităm că, de la 1 mai, vorbim de un nou salariu minim pe economie.
Realizator: Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a atras atenţia că, prin majorarea salariului minim pe economie de luna viitoare şi prin aplicarea acestei ordonanţe de urgenţă, numărul claselor de salarizare care se suprapun va creşte, ceea ce va aduce noi probleme.
Bogdan Hossu: De la 1 mai va creşte salariul minim pe economie la 1.250, deci de la 26 de clase suprapuse, astăzi, vor ajunge, probabil, pe la 30 de clase suprapuse, ceea ce va crea, evident, disfuncţionalităţi în sistem. Şi, oricum, conform legislaţiei în vigoare, guvernul, ordonatorii de credit, în principal, vor trebui, pentru salariaţii din sectorul bugetar, aflat sub noul salariu minim, să facă creşterile respective.
Realizator: Bogdan Hossu are programată, la această oră, o întâlnire cu ministrul muncii, Ana Costea.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 aprilie