Parlamentul României a aprobat o lege controversată care le permite cetăţenilor să predea înapoi casele în schimbul eliberării lor de creditele ipotecare folosite pentru a le cumpăra, o măsură menită să uşureze povara datoriilor cetăţenilor într-un an electoral.
Parlamentarii au adoptat măsura aproape cu unanimitate, miercuri, la Bucureşti. După avertismente de la banca centrală şi de la Comisia Europeană, legea, acum amendată, exclude un program de garantare a împrumuturilor de către stat pentru cei care cumpără pentru prima dată şi stabileşte un plafon de 250.000 de euro pentru ipotecile existente şi cele noi. Legea mai trebuie să fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
„Legea este un compromis constructiv între bănci şi parlament şi, având în vedere versiunea adoptată astăzi, noi apreciem că nu vor fi prea mulţi oameni care îşi vor exercita drepturile prevăzute de lege”, au scris într-o notă analişti de la Bancpost România SA. „Ne aşteptăm ca impactul să nu fie atât de mare asupra bilanţului băncilor.”
Politicienii din acest al doilea cel mai sărac stat din Uniunea Europeană presează pentru măsuri de relaxare fiscală şi legislaţie cu ţintă socială înainte de cele două runde de alegeri de anul acesta. Banca centrală a numit legea creditelor ipotecare un „risc sever” la adresa stabilităţii financiare. Premierul Dacian Cioloş, şeful primului (sic!) guvern tehnocrat al României, s-a alăturat băncilor în a-şi exprima îngrijorarea.
Rezerve bancare
Leul românesc era puţin schimbat, la 4,4715 pentru un euro, după aprobarea legii, menţinându-se avansul de 1,1% din acest an, conform datelor strânse de Bloomberg. Acţiunile Băncii Transilvania SA au urcat cu 0,2%, la 2,73 lei, la ora 17:50 la Bucureşti, în vreme ce acţiunile BRD-Groupe Societe Generale SA au crescut cu 1,3%, la 10,06 lei.
Asociaţia Bancară din România a declarat miercuri că legea „are clare elemente neconstituţionale şi creează un hazard moral.” Băncile, între care şi Raiffeisen Bank România SA, şi-au mărit plăţile anticipate pentru noile împrumuturi odată cu adoptarea legii.
Daniel Zamfir, unul dintre parlamentarii iniţiatori ai legii, a declarat că aceasta va contribui la echilibrarea negocierilor dintre cetăţeni şi bănci, şi îi va ajuta pe aceia care nu îşi pot plăti datoria, acordându-le o şansă de a o lua de la capăt.
Articol de Andra Timu şi Irina Vilcu
Traducere: Andrei Suba
BLOOMBERG (SUA) – 13 aprilie 2016