Muzeul Ciupercilor se află în Saumur, Franţa şi este unul dintre cele mai vizitate locuri din regiune. Turiştii păşesc într-o lume fantastică şi uimitoare, descoperind secretele ciupercilor. Muzeul este format din trei părţi. Are o secţiune privind peşterile troglodite, o alta despre ciupercile sălbatice şi ultima prezintă ciupercile cultivate. Astfel, vizitatorii pot afla fapte interesante despre ciuperci, istoria, cultivarea şi recoltarea lor, beneficiile pentru sănătate, despre soiurile comestibile, dar şi despre ciupercile de pădure, sălbatice otrăvitoare sau toxice pentru organismul uman.
Anual, în Franţa, sunt recoltate 12 tone de ciuperci (ciuperci comune, ciuperci stridii, shiitake şi multe ale specii exotice de ciuperci). La muzeu, sunt prezentate peste 500 de specii de ciuperci. De asemenea, se poate admira o colecţie unică de obiecte în formă de ciuperci din întrega lume. Aproape 80% din ciupercile comercializate în Paris sunt din galeriile de tuf din Saumur. Tuful calcaros este o piatră naturală, sedimentară, realizată prin depunerea bicarbonatului de calciu din apele calcaroase, o formă de calcar de vârstă jurasică medie şi superioară (100 – 150 de milioane de ani). Tuful are aspect unic şi o culoare de la crem deschis până la alb strălucitor sau verzui, în funcţie de oxizii pe care îi conţine. Carierele antice din Saumur, folosite pentru a construi case şi castele pe Loire, au devenit adevărate împărăţii ale ciupercilor, oferind umiditate şi temperatură constantă – condiţii ideale pentru dezvoltarea diferitelor soiuri de ciuperci.
Ciupercile sunt considerate de nutriţionişti comoara ascunsă a naturii. Ele sunt sărace în calorii, bogate în substanţe nutritive şi în antioxindanţi naturali şi au un conţinut scăzut de sodiu. Din cele mai vechi timpuri, ciupercile au făcut parte din alimentaţia oamenilor. Ciupercile sunt bogate in vitamine (A, B1, B2, D, E, K) şi minerale. Sunt printre puţinele alimente care sunt o sursă importantă de vitamina D, necesară pentru sănătatea oaselor noastre, deoarece ajută la absorbţia calciului de organism. În plus, pot preveni fracturile, osteoporoza şi asigură un efect protector împotriva diabetului si anumitor tipuri de cancer. Ciupercile sunt foarte bogate în fosfor, un component esenţial al membranelor celulare, important pentru a produce energie. O sută de grame de ciuperci crude au doar 30,2 calorii. Ciupercile sunt compuse din 80% – 90% apă, având efecte benefice in dietele pentru slăbit. De asemenea, ciupercile sunt o importantă sursă de proteine şi sunt in mod natural gustoase. Adăugate într-un fel de mâncare sunt un mod excelent de a spori aroma produselor alimentare fără a mai fi nevoie de sare. Întăresc sistemul imunitar şi protejează celulele împotriva deteriorării lor, fiind o sursă importantă de seleniu. Au efecte benefice pentru inimă, reduc tensiunea arterială şi protejează organismul împotriva bolilor cardiovasculare. De asemenea, ajută la reducerea colesterolului din sânge, Prin substanţele esenţiale pe care le conţin (seleniu, cupru, biotină, niacină şi riboflavină) contribuie la menţinerea sănătăţii pielii. Ciupercile au un indice glicemic foarte scăzut, având efecte benefice pentru persoanele cu diabet zaharat. De asemenea, sunt o sursa importanta de potasiu şi previn diferite tipuri de cancer. Potrivit rezultatelor unor studii ştiinţifice, compuşii fungici pot reduce activitatea unei enzime implicate în dezvoltarea cancerului de sân.
Ciupercile se pot consuma în diferite supe, tocane, plăcinte, sosuri, salate, creme, se pot prepara la grătar sau la cuptor şi se pot adăuga în diferite reţete de paste, pizza sau orez. Restaurantul muzeului oferă vizitatorilor preparatele cu şi din ciuperci.
Totodată, turiştii au posibilitatea de a vizita parcul intitulat „Pietre şi lumini”, aflat la 300 de metri adâncime. Este cel mai tânăr dintre parcurile în miniatură din Europa. Aici au fost sculptate în tuful moale, de un alb strălucitor, cele mai multe biserici, oraşe, sate şi castele din Anjou şi Touraine, care pot fi admirate într-un decor magic, în subteran. În timpul unui tur se pot vedea aproximativ 20 de locuri diferite, toate sculpturile fiind create în detaliu de artistul Philippe Cormand. Este o plimbare instructivă şi plăcută, care oferă o imagine uşor diferită a patrimoniului arhitectural din Valea Loarei.
În fiecare an, pe parcursul lunii octombrie, se desfăşoară Festivalul ciupercilor. În această perioadă, turiştii pot vizita muzeul gratuit, pot aduna ciuperci, pot învăţa cum să recunoască ciupercile sălbatice şi pot afla lucruri interesante despre diferitele soiuri de ciuperci, precum şi despre utilizarea lor.
Muzeul Ciupercilor din Saumur se poate vizita pe tot parcursul anului, zilnic, între orele 10:00 – 18:00.
Ada Ionescu