La Tulcea, s-a lansat astăzi Programul Operaţional de Pescuit şi Afaceri Maritime. Documentul îşi propune să creeze condiţiile necesare redresării economice, implicit creşterea numărului de locuri de muncă specifice. Autorităţile speră că astfel vor încuraja comercializarea şi prelucrarea produselor româneşti din peşte, dar şi investiţiile în acest sector. Prevederile sunt adaptate la directivele europene în materie, dar şi la celelalte strategii şi programe naţionale, transmite corespondentul nostru Irinel Călin.
Reporter: Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, ar fi trebuit să lanseze astăzi la Tulcea acest important program de finanţare europeană vital pentru sectorul pescăresc, însă, în lipsa acestuia, prezentarea în faţa beneficiarilor din Delta Dunării, dar şi din alte zone ale ţării a fost făcută de către Ciceronis Cumpănăşoiu, directorul Direcţiei Generale de Pescuit din cadrul ministerului.
Ciceronis Cumpănăşoiu: Sunt ceva modificări mai substanţiale pentru fabricile de preparate peşte. La fel ca şi pe programarea trecută, se pot face înlocuiri de motoare, se pot face investiţii la bordul navelor, se pot face investiţii în unelte de pescuit, în special pentru cele selective şi pentru cele care să ducă la împuţinarea capturilor nedorite.
Reporter: Cu o alocare de peste 168 milioane de euro, Programul Operaţional de Pescuit şi Afaceri Maritime 2014 -2020 pune un accent deosebit pe sectorul de acvacultură, cu o alocare estimativă de 77 milioane de euro. O altă alocare generoasă, de peste 42 milioane de euro, fiind pentru strategiile de dezvoltare locală ale comunităţilor pescăreşti.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 aprilie