Autorităţile de la Bucureşti şi-au reînnoit, astăzi, sprijinul pentru suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei. Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, aflat în vizită oficială la Bucureşti, s-a întâlnit cu omologul său român Klaus Iohannis şi cu premierul Dacian Cioloş. Preşedintele Klaus Iohannis a mai afirmat că ajutorul acordat de România pe drumul european şi euroatlantic pentru Ucraina reprezintă o bază solidă pentru progrese consistente în relaţia bilaterală. Cei doi şefi de stat au vorbit şi despre evoluţiile de securitate în regiunea Mării Negre. În context, preşedintele Petro Poroşenko a declarat că Ucraina se va alătura iniţiativei de creare a unei flote a Mării Negre care să consolideze prezenţa NATO în zonă şi care să poată duce la creşterea gradului de securitate în regiunea Mării Negre. Primele reacţii la declaraţiile făcute la Bucureşti de cei doi înalţi oficiali au apărut deja, după cum transmite corespondentul nostru la Moscova, Alexandr Beleavski.
Reporter: Comentând ideea înfiinţării unei flote NATO a Mării Negre propusă de România, ambasadorul rus la NATO, Alexandr Gruşko, a declarat pentru televiziunea Rossia 24 că pentru Moscova importanţa esenţială o are respectarea Convenţiei de la Montreux care restricţionează prezenţa în Marea Neagră a navelor militare ale statelor neriverane.
Alexandr Gruşko: Regimul Convenţiei de la Montreux trebuie să rămână inviolabil. Aceasta este una din înţelegerile internaţionale cheie ce asigură stabilitatea şi securitatea regională. Pornim de la premiza că nu trebuie întreprinse niciun fel de încercări de a modifica acest regim pentru a face posibilă o prezenţa mai pregnantă în Marea Neagră a puterilor din afara regiunii.
Reporter: Alexandr Gruşko a numit neclară ideea în sine a unei flote NATO a Mării Negre, unde a spus el, ” (…) oricum, sunt prezente flotele celor trei state riverane membre ale Alianţei, România, Bulgaria şi Turcia, astfel încât a le uni sau nu într-o grupare este la latitudinea militarilor”. Ambasadorul Rusie la NATO a ironizat dorinţa Kievului de a se alătura unei posibile flote a NATO în Marea Neagră exprimată astăzi la Bucureşti de preşedintele ucrainean Petro Prosenko, Gruşko declarând că ştiută fiind starea flotei ucrainene nu îşi poate imagina în ce ar putea consta o asemenea participare şi ce plusvaloare ar aduce.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 aprilie