Reuniţi într-o întâlnire informală la Amsterdam, miniştrii de finanţe din UE au discutat pe lângă viitorul buget al UE şi întărirea Uniunii Bancare şi despre cazul Panama Papers, subiect abordat şi săptămâna trecută la Washington, al întâlnirea G 20. Miniştrii de finanţe din UE au convenit crearea unei liste negre unice a paradisurilor fiscale. Negocierea acestei liste nu va fi simplă, s-a mai încercat ajungerea la un consens în această chestiune, dar interesele divergente ale unor state au făcut imposibilă soluţia. De această dată scandalul Panama Papers este un catalizator, dar va fi nevoie de multe luni de negocieri.
Reporter: Claudia Marcu – Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia şi Spania au luat săptămâna trecută iniţiativa de a schimba automat informaţii legate de beneficiarul efectiv al unei entităţi. Iniţiativa celor cinci a fost astăzi preluată de toate cele 28 de state membre, care au acceptat să participe la acest proiect-pilot. Scandalul Panama Papers grăbeşte agenda UE privind combaterea evaziunii fiscale, fraudei şi spălării de bani – a spus ministrul olandez de finanţe, Jeroen Dijsselbloem.
Jeroen Dijsselbloem: A reuşit clar că se doreşte ca UE să fie lider în aceste discuţii legate de evaziunea fiscală astă direcţieă şi în implementarea de măsuri de combatere la nivel internaţional.
Reporter: Comisia Europeană va încerca să dea acum o formă permanentă acestei platforme agreate în unanimitate – a menţionat comisarul european Valdis Dombrovskis.
Valdis Dombrovskis: Susţinută de miniştrii de finanţe, comisia va lucra acum şi la întocmirea unei liste cu jurisdicţiile financiare noncooperante şi la definirea unor măsuri împotriva acestora. Lista UE va fi primul pas spre o listă ambiţioasă mondială – a adăugat comisarul european pentru euro şi dialog social.
Reporter: Valdis Dombrovskis a mai spus şi că este important să se facă progrese rapide în adoptarea propunerilor legislative privind combaterea evaziunii fiscale. De exemplu, preşedinţia olandeză îşi doreşte ca în luna mai să se ajungă la un acord politic pentru adoptarea directivei privind măsurile împotriva evitării obligaţiilor fiscale. Comisia Europeană intenţionează să prezinte şi o propunere legislativă privind spălarea de bani în contextul luptei împotriva finanţării terorismului.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 aprilie