„Mare interes pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din Serbia”, titrează cotidianul sârb „Politika” pe prima sa pagină. Motivându-şi afirmaţia, „Politika” precizează că „alegerile de ieri au fost urmărite de 1.687 de obervatori autohtoni şi 196 de observatori străini, inclusiv din România”. Reapariţia Serbiei pe prima pagină a ziarelor străine nu este întâmplătoare, întrucât, după cum subliniază chiar şi un ziar din Hong Kong, „South China Morning Post”, multă lume încă se întreabă care va fi rezultatul: „Pro-Europa sau pro-Rusia şi s-ar putea ca „scrutinul de ieri, al treilea în patru ani, să ofere răspunsul”. Un vot pro-Europa ar însemna, în opinia ziarului irlandez „Irish Independent”, victoria actualului premier, Aleksandar Vucic, care este un prooccidental, dar pe care opozanţii îl acuză că nu doreşte decât să-şi continue stilul dictatorial timp de încă patru ani”. Spre nordul Europei, agitaţia e mare. Mai ales în Germania, la Hamburg, unde, după cum aflăm din ziarul american „USA Today”, „preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, vizitează cel mai mare târg internaţional tehnologic, dar unde va încerca mai ales să obţină sprijin în vederea unui acord comercial între SUA şi Uniunea Europeană”.
Între timp însă, preşedintele american i-a adus laude cancelarului german Angela Merkel, după cum relatează publicaţia germană „Bild”, în special pentru modul în care gestionează criza refugiaţilor: „A dat dovadă de un real spirit de iniţiativă atât din punct de vedere politic, cât şi din punct de vedere moral. Abordarea politicii pe tema refugiaţilor şi imigraţiei e dificilă pentru orice ţară, dar eu cred că liderii cei mai buni vor să dea piept cu problemele cele mai dure, mai ales dacă efortul se anunţă dificil”, a subliniat Obama în interviul menţionat. „Aceasta este ultima vizită în Europa a lui Barack Obama în calitate de preşedinte al Statelor Unite”, după cum subliniază cotidianul britanic „The Guardian” şi poate de aceea el a găsit cu cale să îl ajute pe premierul britanic David Cameron în eforturile sale de a menţine Marea Britanie în Uniunea Europeană.”Ar fi relevant ca britanicii să audă ce spune preşedintele Statelor Unite, care îi iubeşte şi care ţine foarte mult la relaţiile cu ei”, ar fi spus Obama la BBC, citat de acelaşi cotidian. În sfârşit, un alt lider care revine în atenţia presei internaţionale este preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan. Cotidianul turc „Hurryiet” relatează că „o jurnalistă olandeză de origine turcă a fost arestată pentru insulte aduse premierului Erdogan”. Am zice că nu e nimic ciudat de vreme ce ziarul francez „Le Figaro” subliniază că, „în Turcia, aproape 2.000 de persoane au fost trimise în judecată sub aceleaşi acuzaţii”. Ziarul spaniol „El País” precizează că, „într-un cont Twitter cu un nume cât de poate de sugestiv, #fuckererdogan, jurnalista a calificat un discurs al lui Erdogan drept o ‘fraudă'”.
Cam în aceeaşi ordine de idei, din ziarul italian „Corriere della sera” aflăm că „turneul unei orchestre simfonice din Dresda cu instrumentişti germani, armeni şi turci şi dedicat memoriei victimelor genocidului armean a iritat guvernul de la Ankara, care a cerut Comisiei Europene suspendarea turneului”. Iar replica dirijiorului Markus Rindt nu a întârziat: „Vor să nu afle nimeni ce s-a întâmplat acum 100 de ani. E inadmisibil”.
(Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR)