Publicul din capitala Chinei a avut prilejul să asculte, marţi după-amiază, sunetul viorii Guarneri del Gesu care i-a aparţinut lui George Enescu, în cadrul unui recital de excepţie susţinut de violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail, eveniment organizat de Institutul Cultural Român de la Beijing, în parteneriat cu Radio România şi Conservatorul Central de Muzică din Beijing. Protagoniştii turneului Vioara lui Enescu, solişti ai Orchestrelor şi Corurilor Radio România, au interpretat pentru spectatorii chinezi, timp de aproape două ore, piesele Sonata pentru vioară şi pian nr.3 în Do op.45 de Edvard Grieg, Sonata pentru pian şi vioară nr.2 în La op.100 de Johannes Brahms, Sonata în La pentru vioară şi pian de Cesar Frank şi Balada lui Ciprian Porumbescu.
Cei doi mesageri ai muzicii clasice au deschis o cale către sufletul celor prezenţi, printr-o interpretare magistrală şi cu o tehnică desăvârşită. Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail, doi artişti români valoroşi, ne-au purtat într-o frumoasă călătorie, care ne-a făcut să uităm de grijile şi de problemele cotidiene. Publicul chinez a apreciat cu mult entuziasm recitalul extraordinar, aplaudând frenetic şi bisându-i pe marii muzicieni.
Violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o bogată prezenţă în viaţa muzicală, într-o triplă postură – solist-concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, membru al cvartetului de stat „Transilvan” al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj Napoca şi prof.univ.la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. El are şi o bogată experienţă solistică în străinătate. A susţinut recitaluri în Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Republica Cehă, China, Bulgaria, SUA, Ungaria şi ţări din fosta URSS. În anul 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câştigat dreptul de folosinţă şi cântă pe o vioară construită în 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri, instrument ce a aparţinut lui George Enescu.
Pianistul Horia Mihail şi-a început studiile muzicale în România, apoi le-a continuat la Universitatea din Illinois. A fost lector universitar la Boston University timp de 3 ani, după care a revenit în România în calitate de solist al Filarmonicii din Braşov şi membru al deja cunoscutei formaţii „Romanian Piano Trio”. În vasta sa activitate solistică a susţinut concerte şi recitaluri în Germania, Republica Cehă, Portugalia, Franţa, Danemarca, Bulgaria, Republica Moldova, China, Japonia, SUA, Chile.
Gazda evenimentului, Conservatorul Central de Muzică din Beijing, este una din cele mai importante instituţii de învăţământ superior artistic din China şi din Asia. Acesta dispune de mai multe săli de concerte, unde se desfăşoară periodic evenimente.
RADIO CHINA INTERNAŢIONAL, 26 aprilie 2016