Reporter: Domnule Jean Philip de Tender, sunteţi director al Departamentului Media al Uniunii Europene de Radio și Televiziune, o organizaţie foarte importantă pentru noi. Spuneţi-mi ce înseamnă jurnalismul în reţelele de socializare din zilele noastre?
Jean Philip de Tender: Cred că reţelele de socializare au schimbat, oarecum, lumea. Şi în ceea ce priveşte ştirile. Astăzi, vedem că atunci când se întâmplă ceva în lume, când apare o ştire de ultimă oră, când evenimentele se derulează, sursele noastre de ştiri sunt imediat acolo. Am văzut când s-au întâmplat atacurile de la Bruxelles, atacurile de la Paris, toată lumea şi-a pornit televizorul. Dar, când nu avem televizor, ne îndreptăm către ecranul telefonului mobil şi al tabletelor şi vedem ştirile în direct. Aşadar, reţelele de socializare sunt foarte importante, în două moduri. Pe de o parte, este o cale de a comunica, de a avea un dialog, o conversaţie despre ceea ce se întâmplă. Observăm că atunci când apar aceste ştiri de ultimă oră, imediat, în reţelele de socializare, oamenii încep să discute despre ce se întâmplă. Acesta este unul dintre aspectele importante ale reţelelor sociale în privinţa ştirilor. Celălalt lucru este faptul că reţelele sociale au devenit, astăzi, o sursă de informaţie. Amintiţi-vă, în trecut, când se întâmpla ceva, era nevoie să fie trimisă o echipă cu o cameră, sau un reporter de radio sau televiziune trebuia să se afle acolo. Astăzi, toată lumea are un telefon mobil, aşa că orice se întâmplă, cu toţii încep, imediat, fie să fotografieze, fie să filmeze, iar ulterior să distribuie materialele. Aşadar, acestea reprezintă o sursă suplimentară de informaţie. Desigur, sunt însoţite şi de o provocare, pentru că există atât de mult conţinut, iar acesta trebuie să fie verificat, înainte de a fi difuzat, ceea ce reprezintă o muncă enormă pentru camera de ştiri. Când este o ştire de ultimă oră, parvin noi imagini, dar acestea trebuie să fie şi verificate, prin standardele editoriale şi deontologice, pentru a stabili dacă ştirea este corectă şi dacă se potriveşte pieţei pentru care lucrezi.
Reporter: Credeţi că, în acest mod de evoluţie a tehnologiilor media, a reţelelor sociale, a Facebook şi alte platforme, jurnalismul tradiţional se află în pericol de dispariţie sau, din contră, este posibil ca oamenii să aibă nevoie, uneori, de un profesionist care să le indice ce este important şi ce nu?
Jean Philip de Tender: În orice caz, lumea se schimbă, aşa că tehnologiile sunt acolo, ecranele sunt acolo. Şi cred că aceasta este o oportunitate. Niciodată înainte nu a mai fost posibil ca un radiodifuzor – fie că este radio sau televiziune – să se conecteze cu audienţa, pentru că aceasta se află acolo imediat şi au o sursă imediată. Bineînţeles că acest lucru modifică modul în care lucrăm şi munca /…/ şi cred că pentru serviciile publice de presă, este foarte important să se afle acolo, pentru că există, acum, atât de multe surse în care nu te poţi încrede. Cred că serviciile publice de presă trebuie să fie sursa credibilă, cea pe care te poţi baza. Să spui că, atunci când această informaţie vine de la Radio România, aceasta este o sursă credibilă, pentru că ştim cine sunt ei. Însă, aflaţi acum între ştirile pe care le aveam în trecut, puţinele platforme care existau în trecut şi multitudinea de platforme disponibile acum, nu suntem obişnuiţi cu fluxurile de lucru. Aşa că trebuie să discutăm mult despre metodele de schimbare a modului în care lucrăm, dar să menţinem standardele de calitate, standardele distinctive pe care le aveam în trecut.
Reporter: Cooperarea dintre radiodifuzori, la nivel internaţional, este de ajutor?
Jean Philip de Tender: Absolut. Sunt director de media al EBU şi văd mulţi membri, călătoresc foarte mult. Întotdeauna observ unele bune practici, cu unul sau doi dintre membri. Şi cred că există o oarecare inegalitate. Avem atât de multe cunoştinţe şi experienţe, care trebuie să circule mult mai mult. Trebuie să discutăm, la evenimente precum această conferinţă, trebuie să discutăm despre cum se schimbă lumea, despre cum trebuie adaptăm fluxurile de lucru şi apoi să învăţăm unii de la alţii, pentru că nu trebuie, întotdeauna, să inventăm lucruri, multe dintre acestea se află deja acolo, aşa că trebuie să pe prindem şi să le răspândim în cadrul alianţei sau al uniunii, ceea ce EBU se întâmplă, apropo.
Reporter: În acest domeniu de cooperare, este sau nu importantă conferinţa Media 2020?
Jean Philip de Tender: Sunt foare bucuros că mă aflu la această conferinţă Media 2020, pentru că eu sunt obişnuit să mă întalnesc cu mulţi membri ai EBU, dar acum am venit pe un alt continent, unde au venit multe alte persoane, de pe alte continente. Văd că acestea au necesităţi diferite, culturi şi contexte diferite, dar acest lucru mă îmbogăţeşte pe mine, am învăţat foarte multe de la ei şi am învăţat să văd lucrurile nu numai din perspectiva clasică a tradiţiei europene, dar şi din perspectiva asiatică. Şi un aspect bun este faptul că observ că toţi cei preyenţi la această conferinţă împărtăşesc aceleaşi valori, aceleaşi standarde pe care vor să le distribuie către publicul lor şi este important să întâlnesc asta.
Reporter: Şi ultima întrebare. Veţi veni la Bucureşti anul viitor?
Jean Philip de Tender: Da, voi fi la Bucureşti anul viitor, pentru că îmi place foarte mult această conferinţă, deci voi merge cu siguranţă şi la Bucureşti.
Reporter: Vă mulţumesc foarte mult şi vă aştept!
RADOR (28 aprilie)