Momentul actual al evoluţiei relaţiilor internaţionale este caracterizat, între altele, de revizuirea politicilor de alianţe, vizând în special scopuri militare, comentează presa internaţională. „Graniţele NATO se apropie de Rusia, şi nu invers”, a criticat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat cotidianului suedez Dagens Nyheter, cu referire la intenţia Suediei de a se alătura Alianţei Nord-Atlantice. “Este dreptul oricărei ţări de a decide asupra propriului model de securitate, dar trebuie să înţeleagă toată lumea că Rusia va lua măsurile militare necesare, dacă o structură militară se apropie de graniţele sale”, a mai spus Lavrov pentru Dagens Nyheter. „Suedia decide singură asupra politicilor sale de apărare şi de securitate şi cere respect în acest sens”, i-a răspuns premierul suedez Stefan Löfven oficialului rus, citează The Local, de la Stockholm. „Este important un dialog direct cu Rusia, nu prin declaraţii de presă”, a apreciat fostul ministru suedez al Apărării, în timp ce un membru suedez al Parlamentului European a adăugat că aprecierile făcute de Lavrov arată “clar de ce Suedia ar trebui să adere la NATO”, notează The Local. „Motivul pentru care NATO are nevoie de noi membri este simplu, susţine Russia Today. NATO doreşte un spaţiu geopolitic în continuă expansiune, pentru a încercui acele state care dezaprobă politicile sale, cum ar fi Russia şi Serbia”, explică Russia Today. Şi Finlanda se poate aştepta la reacţii dure din partea Rusiei, dacă va decide să se alşture NATO, crede Stars and Stripes. Aşadar, dacă va dori acest lucru, ar fi mai bine să adere împreună cu vecina sa Suedia, notează ziarul american.
Ample manifestaţii de protest agită multe ţări din lume, înainte de 1 mai. În Argentina, capitala Buenos Aires a fost blocată de proteste, titrează El Clarin. Cinci centrale sindicale fac presiuni asupra preşedintelui Mauricio Macri, din cauza inflaţiei mari şi a valului de concedieri, scrie Folha Online, de la Rio de Janeiro. În acelaşi timp, în Venezuela se lucrează mai puţin, pentru a se face economii… de electricitate, titrează Courrier International. Preşedintele Nicolás Maduro a anunţat că timpul de lucru al funcţionarilor va fi ajustat, ei având liber miercuri, joi şi vineri. Anunţul nu a suscitat deloc entuziasm, notează El Nacional, fiind multe voci care se ridică împotriva acestei măsuri, deşi ea se înscrie în logica unei economii drastice de energie. Liderul sindical din domeniul energetic a avertizat că lipsa de investiţii şi întârzierea actualizării contactului colectiv de muncă, expirat de cinci ani, acutizează criza, explică ziarul Panorama, de la Caracas. În sector lucrează 34 de mii de angajaţi, care cer să li se facă dreptate. În Franţa, ministrul de Interne a condamnat violenţele petrecute la manifestaţiile ample împotriva noului proiect de lege a muncii, soldate cu 214 reţineri şi cu rănirea a 78 de poliţişti, scrie Le Monde. Între 170.000 şi 500.000 de mii de persoane au manifestat împotriva intenţiilor de reformă pe piaţa muncii ale guvernului, la Paris şi în numeroase alte oraşe, scrie Le Figaro. Tinerii acuză guvernul de trădare, titrează Il Manifesto. Pe data de 3 mai, legea va ajunge în Parlament, pe fondul creşterii tensiunilor şi a confuziei, notează ziarul italian. În Grecia, lucrătorii care asigură transportul în capitala Atena, iritaţi de eşecul negocierilor contractului lor de muncă, au convocat o grevă în duminica de Paşte, anunţă Kathimerini.
De altfel, apropierea sărbătorilor pascale în lumea creştin-ortodoxă impune măsuri sporite de siguranţă din partea autorităţilor. Ministrul grec de Externe le-a solicitat autorităţilor turce să protejeze lăcaşurile de cult creştine, invocând informări despre aşa-numite „elemente provocatoare” care pot pătrunde în bisericile din Istanbul, scrie Kathimerini. De Paşte, circa 80.000 de turişti greci sunt aşteptaţi în Bulgaria, şi circa 110.000 de turişti bulgari, în Grecia, anticipează Standart, de la Sofia. Staţiunile de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre vor fi pline şi de români, se bucură Monitor. În mod tradiţional, „românii sunt între primele cinci naţiuni care apreciază turismul bulgar”, menţionează Trud.
Cristina Zaharia