Oul are un rol deosebit în fiecare cultură, reprezintă începutul şi sfârşitul, viaţa şi moartea, naşterea şi speranţa. În multe ţări ale lumii, oul este un simbol de vindecare, fertilitate, prosperitate, renaştere şi de sacrificiu. În lumea precreştină, a fost un simbol al creaţiei primordiale. Naşterea lumii dintr-un ou este o idee comună întâlnită la celţi, greci, egipteni, fenicieni, tibetani, hinduşi, vietnamezi, chinezi, japonezi, la populaţiile din Indonezia şi la multe altele. Ca un exemplu al misterului vieţii însăşi, oul a avut în culturile lumii o semnificaţie aparte şi a fost folosit din cele mai vechi timpuri, în special primăvara, pentru numeroase evenimente sociale sau religioase. Astfel, oul a devenit un talisman preţios, cu proprietăţi protectoare şi magice. În lumea creştină, oul simbolizează speranţă şi înviere.
Ouăle sunt miracole ale naturii şi un ingredient de bază în orice bucătărie. Se consumă în gustări, aperitive consistente, supe, sosuri, creme, deserturi delicioase sau produse de patiserie fine. Ouăle sunt unul dintre cele mai simple şi mai versatile alimente, oferind variante diferite pentru gătit şi copt Ele sunt potrivite la un mic dejun, în omlete, fierte tari sau moi, pentru un prânz rapid sau o cină elegantă. Oul este uşor de digerat, are proteine de calitate, conţine puţină grăsime, o mulţime de vitamine şi oligoelemente. De asemenea, este bogat în substanţe nutritive valoroase, cum ar fi acizii graşi Omega 3 şi minerale.
Oul este format din 74% apă, 13% proteine şi 11% grăsimi, restul fiind carbohidraţi şi minerale (calciu, seleniu, fier, fosfor, zinc). Totodată, în ou se găsesc aminoacizi esenţiali, vitamine (A, B1, B2, B3, B12, D, E, K) şi acid folic. Un ou de 60 de grame are o valoare energetică de aproximativ 85 kcal. Vitaminele şi mineralele care se află în gălbenuşul de ou rămân în mare parte intacte în timpul gătirii.
Consumul unui ou pe săptămână reduce semnificativ riscul apariţiei cataractei şi orbirii. Oul conţine vitamina D, care menţine nivelurile sanguine şi minerale normale şi ajută în procesul de absorbţie a calciului. Un ou poate acoperi circa 35% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina D. Lecitina din gălbenuşul de ou protejează colonul, mucoasa ficatului şi îmbunătăţeşte memoria. Luteina din ou protejează ochii împotriva razelor ultraviolete dăunătoare. De asemenea, oul conţine colina, un aminoacid esenţial foarte important pentru sistemul nervos. Un ou oferă organismului 12% din cantitatea zilnică recomandată de fier, care ajută la formarea celulelor roşii din sânge şi asigură transportul de oxigen de la plămâni la diferite organe şi ţesuturi pană la creier. Oul este principalul furnizor de seleniu, cu rol important în protecţia celulara. Un ou conţine de la 10% la 20% din doza zilnică recomandată de seleniu. Un studiu realizat de Şcoala de Sănătate Publică din Harvard relevă faptul că un consum regulat de ouă este benefic pentru memorie, ajută la prevenirea bolilor de inimă, protejează organismul de cheaguri de sânge şi de accident vascular cerebral. Vitaminele şi mineralele din ouă reduc riscul apariţiei cancerului de sân. Într-un studiu publicat în Buletinul de Nutriţie, profesorul Bruce Griffin de la Universitatea din Surrey din Marea Britanie a arătat că legătura dintre consumul de ouă şi nivelul ridicat de colesterol (hipercolesterolemie) care ar putea duce la apariţia bolilor cardiovasculare se bazează pe date învechite. „Este timpul să spulberăm mitologia legată de consumul de ouă şi bolile de inimă. Este timpul să redăm ouălor locul lor bine meritat în meniurile noastre, deoarece ele au o contribuţie valoroasă la un regim alimentar echilibrat şi sănătos”, a spus Bruce Griffin şi a evidenţiat faptul că oul este un aliment nutritiv, o sursă importantă de proteine de calitate care conţine micronutrienţi esenţiali. De asemenea, ouăle sunt o sursă relativ ieftină de nutriţie şi energie pentru toţi, în special pentru persoanele cu venituri mici.
Un muzeu dedicat ouălor se află în localitatea Winden am See, situată în districtul Neusiedl am See din Burgenland, Austria. Muzeul Ouălor se mândreşte cu o colecţie impresionantă privată de 4000 de ouă de peste tot din lume, deţinută de sculptorul Wander Bertoni. În muzeu sunt expuse ouă naturale, dar şi ouă confecţionate din materiale diverse (lemn, ceramică, sticlă, porţelan), provenite din diferite culturi, epoci şi stiluri. În plus, sunt expuse ouă de pui şi de gâscă pictate, din mai multe colţuri ale lumii. De asemenea, pot fi admirate şi ouăle provenite din ţara noastră, cu măiestrie încondeiate, pictate sau decorate cu mărgele.
Muzeul Ouălor surprinde printr-o arhitectură deosebită, prin care a obţinut Premiul pentru Arhitectură Burgenland. Muzeul Ouălor a fost conceput de sculptorul Wander Bertoni şi a fost construit de artist, împreună cu o echipă de arhitecţi, pe proprietatea sa. Interesant şi unic, Muzeul Ouălor are aspectul unui cuib uriaş din sticlă, dispus pe două nivele. Prin pereţii din sticlă, la parter, se pot vedea exponatele stabile, inundate de lumină. În interior sunt adăpostite exponatele mai fragile, bine protejate sub un acoperiş din cupru. La etaj, există şi un colţ de lectură, cu o bibliotecă.
Muzeul a fost deschis publicului în anul 2010 şi se poate vizita pe tot parcursul anului.
Ada Ionescu