Pianul Călător a rămas la Alba Iulia, Horia Mihail continuă turneul
Un pian, pus la dispoziţie de Radio România şi recondiţionat, a călătorit anul acesta spre Alba Iulia, unde a rămas în folosinţa comunităţii locale. Dacă până acum în oraş nu se găsea un pian de concert, de acum se aşteaptă ca evenimentele muzicale de calitate să fie mai numeroase, iar copiii care studiază muzica să aibă acces la un instrument performant, ceea ce le va asigura o mai bună pregătire.
Turneul Pianul Călător, organizat de Radio România, este la a VI-a ediţie. Călătoriile pianelor prin ţară au început în 2011, fiecare ediţie a turneului aducând în sălile de concert din ce în ce mai mulţi spectatori. Unii dintre aceştia, cum sunt cei din Slatina, Caracal, Drobeta Turnu-Severin şi Turda, au parte foarte rar de astfel de evenimente, pentru că în oraşele lor nu există piane de concert. Prin urmare pianul a sosit în fiecare localitate cu o maşină pusă la dispoziţie de Senia Music, a fost coborât de o echipă specializată, montat şi acordat.
„Pianul Călător este departe de a-şi atinge maximumul sau perioada de maturitate deplină. Pianul Călător este în creştere, probabil nimeni nu se aştepta la început, să existe atâtea ediţii, dar iată, el creşte de la an la an. Vedem nevoia tot mai mare a publicului de lucruri de calitate, de gesturi de cultură, iar faptul că un pian şi un pianist de excepţie fac săli pline, oriunde în România, de la tineri, la oameni în vârstă, chiar şi la copii, reprezintă pentru noi un lucru absolut extraordinar. Şi o confirmare a faptului că gusturile, lucrurile de bună calitate, educaţia, valorile, sunt vii în ţara asta. Pianul Călător, alături de celelalte proiecte culturale şi educative ale Radio România, înseamnă, dincolo de misiunea publică pe care Radio România o îndeplineşte, un dar, un semn de recunoştinţă şi de respect pentru publicul care ne finanţează şi ne ascultă, în fiecare zi, în fiecare oră”, a declarat Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune.
Călătoria Pianului Călător s-a încheiat aseară la Alba Iulia, însă pianistul Horia Mihail mai are mulţi kilometri de parcurs, cu maşina oficială a turneului, Dacia. Iar în 24 mai, el va reveni în acest oraş, pentru un alt recital, Flautul Fermecat, pe care îl va susţine de data aceasta împreună cu Ion Bogdan Ştefănescu.
Horia Mihail va susţine în continuare recitaluri cu tema Romantic exclusiv. Chopin şi concerte cu orchestra în mai multe oraşe de pe tot cuprinsul ţării şi se va întoarce în Capitală, în 14 şi 15 mai, pentru a cânta în parcurile Herăstrău şi Cişmigiu.
Turneul Pianul Călător, ediţia a VI-a, a fost programat în perioada 24 martie – 21 mai, în 19 localităţi din ţară şi la Chişinău. Pianul Călător este un proiect Radio România organizat de Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Accendo şi Fundaţia Marconi. Traseul turneului poate fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.
În turneu urmează:
12 mai: Oradea – Concert, dirijor Sabin Păutza, Sala Filarmonicii;
14 mai: Bucureşti – Recital, Parcul Herăstrău;
15 mai: Bucureşti – Recital, Parcul Cişmigiu;
20 mai: Cluj-Napoca – Concert, Francisco Valero Terribas, Casa Universitarilor;
21 mai: Dumbrăveni – Recital, Catedrala Armenească.
Un eveniment Radio România.
Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Accendo, Fundaţia Marconi.
Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării).
Coproducători: Radio România Cultural, Radio România Regional şi TVR 2.
Partener principal: ARCUB-Centrul de proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti.
Maşina oficială a turneului: Dacia.
Sponsori: JTI, Sense, ALRO Slatina, Erste Private Banking – serviciu oferit de BCR.
Parteneri: Senia Music, Wolf Theiss Rechtsanwälte GMBH, Kronospan Sebeş, Mercure Bucharest City Center.
Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Primăria municipiului Bucureşti, Sala cu orgă din Chişinău, Radio Chişinău, Casa de cultură din Roman, Primăria Municipiului Roman, Filarmonica de stat din Iaşi, Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primăria din Tulcea, Teatrul muzical Nae Leonard din Galaţi, Filarmonica de stat din Braşov, Filarmonica de stat din Sibiu, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Filarmonica de stat din Piteşti, Centrul de proiecte culturale Aurel Stroe din Buşteni, Centrul cultural Eugen Ionescu din Slatina, Teatrul Naţional din Caracal, Asociaţia Fii şi Prietenii Caracalului, Palatul Culturii Teodor Costescu Drobeta Turnu Severin, Teatrul Municipal Aureliu Manea din Turda, Asociaţia Rei Culturae Fautores, Casa de cultură din Alba Iulia, Filarmonica de stat din Oradea, Filarmonica de stat din Cluj, Catedrala Armenească din Dumbrăveni.
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Media Trust, România Liberă, România TV, Caţavencii, Observator Cultural, Şapte Seri, Bussines Review, Ziare.com, Accent TV, agentiadecarte.ro.
Primul turneu naţional ArgEnTango s-a încheiat, dar visul continuă
ArgEnTango – un proiect unic în România, a umplut sălile în toate concertele susţinute în întreaga ţară. Turneul, care a prezentat în cel mai autentic mod cu putinţă muzica lui Astor Piazzolla, s-a încheiat pe 9 mai la Bistriţa.
La finalul turneului, artiştii au declarat:
Analia Selis: „A fost totul foarte frumos. Obositor, dar foarte frumos. Peste tot am avut un mare succes. Este un public care nu mă dezamăgeşte niciodată. Sunt oameni deschişi. Cântăm totuşi un repertoriu destul de pretenţios, melodiile pe care eu le cânt sunt în limba spaniolă, dar proiectul a fost foarte bine primit peste tot. Publicul român rezonează foarte bine cu tango-ul, foarte bine! Sunt convinsă că ceva… ceva ne leagă. Pentru că publicul român simte această muzică şi asta este important”.
Răzvan Suma: „Suntem la capătul unui turneu, e adevărat, dar nu suntem la capătul unui vis, pentru că visul continuă, nu se opreşte aici. Deja au început să vină oferte, şi chiar din străinătate avem materializări ale invitaţiilor. Aşa că vom mai reveni cu siguranţă şi la Bistriţa. Publicul din Bistriţa este un public special, pentru că este un public în primul rând educat. Educat de tradiţia evenimentelor continue care se întâmplă aici, la Sinagogă. Publicul din România este şi el foarte special, fiecare loc este special în felul lui. Aşa că, apropierea de tango este una organică şi una foarte firească”.
Turneul Piazzolla, o poveste autentică a avut în centru o puternică tripletă argentiniană formată din Analia Selis (voce), Mariano Castro (pian) şi Omar Massa (bandoneon), cărora li s-au alăturat doi muzicieni români de valoare, Răzvan Suma (violoncel) şi Rafael Butaru (vioară). Aranjamentele au fost făcute de Mariano Castro special pentru acest proiect.
Piazzolla, o poveste autentică
Capitolul 4
Când Piazzolla avea 14 ani l-a cunoscut pe Carlos Gardel la New York, interpretând un mic rol dintr-un film al lui Gardel. Gardel l-a remarcat şi l-a invitat să îl însoţească în turneul său internaţional, lucru pe care tatăl lui Piazzolla nu l-a aprobat. În turneul respectiv, Gardel şi întreaga sa orchestră au murit într-un accident de avion, ceea ce a făcut ca, ani mai târziu, Piazzolla să ducă mai departe „muzica din Buenos Aires” cu o istorie incredibilă şi să-i scrie lui Gardel următoarele rânduri: … nu o să uit niciodată noaptea în care ai oferit un grătar după ce am terminat de filmat El dia que me quieras (Ziua în care o să mă iubeşti). A fost o onoare pentru toţi argentinienii şi uruguaienii care locuiau la New York. Am avut un noroc nebun, pentru că pianul era dezacordat şi pianistul nu a putut să te acompanieze. A trebuit să te acompaniez doar eu, la bandoneon. Ce noapte Charlie!!! A fost botezul meu cântând tango!!! Primul tango din viaţa mea şi, mai mult decât atât, însoţindu-l pe Gardel! Nu o să uit acest lucru niciodată! Îţi aduci aminte că după puţin timp mi-ai trimis două scrisori rugându-mă să vin cu voi în turneu? Era primăvara anului 1935 şi eu făceam 14 ani. Părinţii nu mi-au dat voie… Charlie, am scăpat!!! Dacă veneam cu tine, acum în loc să cânt la bandoneon aş fi cântat la harpă!!! (Scrisoarea lui Astor Piazzolla pentru Carlos Gardel).
Astor Pantaleón Piazzolla s-a născut în Mar del Plata pe 11 martie 1921 şi a murit la Buenos Aires pe 4 iulie 1992. Este considerat unul dintre cei mai mari muzicieni ai secolului XX.
Grupul ArgEnTango
După binecunoscuta carieră în muzica comercială, Analia îşi direcţionează activitatea către muzica autentică argentiniană – tangoul. Cele două ediţii ale turneului Vă place Tango?, cât şi proiectul de mare succes Tango simfonic, sunt dovada clară că tangoul este viitorul Analiei, exprimarea cea mai autentică a unui argentinian. (analiaselis.com)
Răzvan Suma
Solist concertist şi director al Orchestrelor şi Corurilor Radio, profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti, dezvoltă o perpetuă carieră internaţională de solist, cele peste 1.000 de concerte şi recitaluri pe care le-a susţinut fiind apreciate pe toate continentele. Reprezentat de cele 12 CD-uri ale sale, Răzvan este considerat unul dintre cei mai prolifici violoncelişti români ai momentului. (razvansuma.com)
Mariano Castro
Împreună cu Narcotango, Mariano Castro în triplă calitate – interpret, compozitor şi orchestrator – a fost nominalizat de două ori la Latin Grammy Awards (2009 şi 2010) la categoria Cel mai bun album de tango. Cu această trupă, dar şi în calitate de pianist şi chitarist solist, are la activ peste 25 de turnee internaţionale în Europa, Statele Unite, Canada şi America Latină. (marianocastro.ro)
Omar Massa
Ambasador al muzicii lui Piazzolla pe marile scene ale lumii, alături de artişti precum Placido Domingo, Omar Massa este prezent permanent pe marile scene din America, Europa şi Asia, fiind invitat frecvent pentru a susţine masterclass-uri în întreaga lume. Vine în România special pentru proiectul ArgEnTango. (omarmassa.com)
Rafael Butaru
Concertmaestru al Operei Naţionale din Bucureşti, al Orchestrei Române de Tineret a României şi al Orchestrei Simfonice Naţionale Române, violonistul Rafael Butaru este o prezenţă constantă pe scenele muzicale naţionale şi internaţionale. În calitate de solist şi ca invitat permanent al Festivalului Sonoro, a susţinut concerte alături de muzicieni precum Gilles Apap, Daniel Rowland, Răzvan Popovici, Diana Ketler, David Cohen, Srdjan Vukasinovic şi mulţi alţii.
Un eveniment susţinut de Radio România
Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Analia Selis. Proiect cofinanţat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România. Coproducători: Radio România Cultural şi TVR 2. Partener oficial: BMW. Transportator aerian oficial: Air France – KLM. Sponsori: Sensiblu, Vestra, Elsaco. Parteneri: Institutul Cervantes, Pensiunea Cai de Vis, Mercure Bucharest City Center. Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, Filarmonica Piteşti, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Centrul de cultură Arcuş, Filarmonica de stat Banatul din Timisoara, Muzeul Peleş din Sinaia, Filarmonica de stat din Braşov, Primăria oraşului Dumbrăveni, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa Năsăud, Fundaţia Societatea de Concerte. Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Media Trust, România Liberă, România TV, Observator Cultural, Hotnews, Bussines Review, agentiadecarte.ro, Avantaje, Cariere, 9 A.M., Kudika, Garbo, Urbo.ro.
Trei mari violoncelişti români în acelaşi concert
Răzvan Suma, Mircea Marian şi Octavian Lup
Miercuri, 11 mai (ora 19:00), Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu, vă propune la Sala Radio un eveniment inedit: un concert cu trei violoncele! Îi veţi aplauda pe solistul Orchestrelor şi Corurilor Radio Răzvan Suma, violoncelistul cunoscut în întreaga ţară graţie turneelor sale naţionale (Vă place Bach / Brahms / tango?), Mircea Marian, care a fost aplaudat ca solist alături de Orchestra Academiei de Muzică din Graz (Austria) şi Octavian Lup, care în 2012 a fost selectat să participe ca membru activ la masterclass-urile organizate de una dintre cele mai prestigioase instituţii muzicale din lume, Kronberg Academy (Germania).
Concertul este dedicat memoriei violoncelistului Alexandru Moroşanu (1948-2013). Numele artistului este legat de scena Sălii Radio, pe care a fost apreciat în numeroase evenimente, ca solist-concertist al instituţiei. Alexandru Moroşanu a fost laureat cu Premiul I la Concursul Viotti de la Vercelli (Italia) şi cu Medalia de Aur la Festivalul Katia Popova (Bulgaria). A activat ca solist al Filarmonicii Moldova din Iaşi înainte de a deveni solist al Radiofuziunii Române, iar parcursul său artistic a însemnat numeroase concerte în România şi în străinătate. Pasionat interpret al muzicii de cameră, artistul a realizat alături de pianista Tatiana Moroşanu, soţia sa, integralele lucrărilor pentru violoncel şi pian de Beethoven şi Brahms, la Sala Radio.
Programul serii va pune în valoare alăturarea specială a celor trei artişti violoncelişti alături de Orchestra de Cameră Radio. Veţi asculta în primă audiţie în România Sonata pentru violoncel şi orchestră de coarde, semnată de compozitorul britanic John Ireland, Recviem pentru trei violoncele şi orchestră – creaţie a artistului ceh David Popper, Cvartetul în mi minor, în versiunea pentru orchestră de coarde de Verdi şi Două melodii elegiace de Grieg.
Dirijorul Cristian Oroşanu a fost apreciat pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, orchestrele Tonhalle Zürich, BBC Scotish, Lamoureux, Israel Kibbutz, Orchestre National Porto, la pupitrul filarmonicilor din Strasbourg, Bruxelles ş.a. Cristian Oroşanu a dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor şef permanent al Filarmonicii din Braşov. Dirijorul Cristian Oroşanu este fondatorul şi dirijorul orchestrei Kamerata Kronstadt.
Pe lângă activitatea concertistică din România, Răzvan Suma interpretează frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Kursall din San Sebastian sau Casa da Musica din Porto. În august 2014, Răzvan Suma a fost invitat pentru a doua oară la Festivalul Murten Classics (Elveţia). În noiembrie a susţinut un amplu turneu de succes în Argentina, iar pe 1 decembrie 2014 a concertat la Lisabona, la invitaţia Institutului Cultural Român. Pe 9 aprilie 2015, Răzvan Suma a revenit la Lisabona, în Marea Catedrală Patriarhală a oraşului, într-un concert susţinut cu ocazia inaugurării noului sediu al Institutului Cultural Român.
Tânărul violoncelist român Mircea Marian s-a făcut remarcat în cadrul a numeroase concursuri naţionale şi internaţionale de profil unde a fost distins cu premiul I şi a fost aplaudat ca solist alături de Orchestra Academiei de Muzică din Graz (Austria). Activitatea sa este una foarte variată şi bogată, fiind solist instrumentist al Orchestrei de Cameră Radio, colaborator al orchestrei Filarmonicii George Enescu – Bucureşti şi al Orchestrei Naţionale de Tineret.
Din septembrie 2010, Octavian Lup este student la cursurile de studii aprofundate ale Conservatorului Naţional Superior de Muzică şi Dans din Paris. Această etapă a urmat încheierii studiilor sale la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, unde a beneficiat de îndrumarea celebrului violoncelist Marin Cazacu. Octavian Lup a fost câştigătorul Selecţiei Naţionale pentru Concursul Eurovision Young Musicians 2004 Lucerna, Elveţia. Din anul 2007 este membru al cvartetului Cellissimo alături de binecunoscuţii violoncelişti Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Răzvan Suma.
Laureat al competiţiei internaţionale Tibor Varga (Elveţia), violonistul maghiar József Lendvay va cânta Paganini
Vineri, 13 mai (ora 19:00), violonistul maghiar József Lendvay este invitat al Orchestrei Naţionale Radio, pentru a interpreta, la Sala Radio, una dintre partiturile compozitorului italian Niccolo Paganini, care cere solistului o deosebită virtuozitate tehnică: Concertul în re major pentru vioară şi orchestră. József Lendvay a fost distins cu premiul I la Concursul Internaţional de Vioară de la Koln, a fost laureat al competiţiei internaţionale Tibor Varga, organizate în Sion Valais (Elveţia) şi a primit premiul Franz Liszt acordat de Ministerul Culturii din Ungaria. Artistul se bucură de privilegiul de a cânta pe o vioară Stradivarius din 1693, denumită Ex-Ries.
Partea a doua serii va prilejui reîntâlnirea publicului bucureştean cu două partituri ce poartă semnătura lui Ceaikovski: cunoscuta Uvertură fantezie pentru Romeo şi Julieta, balet pe care artistul a ales să nu îl mai compună în întregime şi Capriciul italian, creat după o călătorie pe care muzicianul a întreprins-o, alături de fratele său, la Roma.
Evenimentul se va desfăşura sub bagheta lui József Horváth, dirijor al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca.
József Lendvay a început studiul viorii la vârsta de 5 ani, sub îndrumarea tatălui său, de asemenea violonist. A studiat la Conservatorul Béla Bartók din Budapesta şi apoi la Academia de Muzică Franz Liszt din acelaşi oraş. În 2002 a primit distincţia Crucea de Aur pentru contribuţia sa în domeniul muzical, acordată de preşedintele Ungariei.
La doar 16 ani, artistul reuşea deja să cânte întreaga suită de Capricii semnate de Paganini. A colaborat cu mari solişti şi dirijori, ca Yuri Bashmet, Giora Feidman, Andrea Bocelli, Sir Simone Rattle, Sir Yehudi Menuhin, Prof. Krzysztof Penderecki. A susţinut numeroase concerte în săli prestigioase, pe cinci continente: New York (Carnegie Hall, 2009), Los Angeles (Walt Disney Concert Hall), Shanghai (Shanghai Concert Hall), Londra (Royal Albert Hall), Sankt Petersburg (Teatrul Mariinski), Johannesburg (Linder Auditorium), Buenos Aires (Teatro Colone), Rio de Janeiro (Teatro Municipal).
Printre colaborările sale s-a numărat şi cea cu Budapest Festival Orchestra (BFO), al cărei rezultat a fost şi înregistrarea Dansurilor Ungare de Brahms, orchestrate de Iván Fischer şi apărute sub egida Philips. Printre ansamblurile alături de care a cântat se numără Royal Philharmonic Orchestra, Royal Concertgebouw Orchestra, Rotterdam Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, Philharmonic of the Nations, Netherlands Radio Philharmonic Orchestra şi Orchestre de la Suisse Romande. Joszef Lendvay a fost invitat să cânte şi la Castel Gandolfo, fiind apoi decorat de Papa Ioan Paul al II-lea.
Dirijorul József Horváth este, începând din 1999, dirijor al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, iar din noiembrie 2006 este şi dirijor al Operei Naţionale Române din acelaşi oraş, repertoriul său cuprinzând peste 40 de titluri. Ca dirijor invitat a condus majoritatea orchestrelor din România, a fost invitat la Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Timişoara, Opera Naţională Iaşi, Opera Română Craiova, a dirijat Corul Radio din Budapesta şi Orchestra Simfonică RTVE din Madrid. A fost iniţiatorul şi Directorul Artistic al Festivalului Internaţional Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj-Napoca în octombrie 2011, printre invitaţii căruia s-au numărat Corul Radio din Budapesta, Corul Academic Radio din Bucureşti şi Orchestra de Cameră Liszt Ferenc din Budapesta.
Ambele concerte de la Sala Radio pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.