ArgEnTango – un proiect unic în România – a umplut sălile în toate concertele susținute în întreaga ţară. Turneul, care a prezentat în cel mai autentic mod cu putință muzica lui Astor Piazzolla, s-a încheiat pe 9 mai la Bistrița.
La finalul turneului, artiştii au declarat : Analia Selis – “A fost totul foarte frumos. Obositor, dar foarte frumos. Peste tot am avut un mare succes. Este un public care nu mă dezamăgește niciodată. Sunt oameni deschiși. Cântăm totuși un repertoriu destul de pretențios, melodiile pe care eu le cânt sunt în limba spaniolă, dar proiectul a fost foarte bine primit peste tot. Publicul român rezonează foarte bine cu tango-ul, foarte bine!. Sunt convinsă că ceva.., ceva ne leagă. Pentru că publicul român simte această muzică și asta este important.”; Răzvan Suma – „Suntem la capătul unui turneu, e adevărat, dar nu suntem la capătul unui vis, pentru că visul continuă, nu se oprește aici. Deja au început să vină oferte, și chiar din străinătate avem materializări ale invitațiilor. Așa că vom mai reveni cu siguranță și la Bistrița. Publicul din Bistrița este un public special, pentru că este un public în primul rând educat. Educat de tradiția evenimentelor continue care se întâmplă aici, la Sinagogă. Publicul din România este și el foarte special, fiecare loc este special în felul lui. Așa că, apropierea de tango este una organică și una foarte firească.”
Turneul „Piazzolla, o poveste autentică” a avut în centru o puternică tripletă argentiniană formată din Analia Selis (voce), Mariano Castro (pian) și Omar Massa (bandoneon), cărora li s-au alăturat doi muzicieni români de imensă valoare, Răzvan Suma (violoncel) și Rafael Butaru (vioară). Aranjamentele au fost făcute de Mariano Castro special pentru acest proiect.
Piazzolla, o poveste autentică
Capitolul 4
Când Piazzolla avea 14 ani l-a cunoscut pe Carlos Gardel la New York, interpretând un mic rol dintr-un film al lui Gardel. Gardel l-a remarcat şi l-a invitat să îl însoţească în turneul său internaţional, lucru pe care tatăl lui Piazzolla nu l-a aprobat. În turneul respectiv, Gardel şi întreaga sa orchestră au murit într-un accident de avion, ceea ce a făcut ca, ani mai târziu, Piazzolla să ducă mai departe „muzica din Buenos Aires” cu o istorie incredibilă şi să-i scrie lui Gardel următoarele rânduri: …nu o să uit niciodată noaptea în care ai oferit un grătar după ce am terminat de filmat „El dia que me quieras” („Ziua în care o să mă iubeşti”). A fost o onoare pentru toţi argentinienii şi uruguaienii care locuiam la New York. Am avut un noroc nebun, pentru că pianul era dezacordat şi pianistul nu a putut să te acompanieze. A trebuit să te acompaniez doar eu, la bandoneon. Ce noapte Charlie!!! A fost botezul meu cântând tango!!! Primul tango din viaţa mea şi, mai mult decât atât, însoţindu-l pe Gardel!! Nu o să uit acest lucru niciodată! Îţi aduci aminte că după puţin timp mi-ai trimis două scrisori rugându-mă să vin cu voi în turneu? Era primăvara anului 1935 şi eu făceam 14 ani. Părinţii nu mi-au dat voie… Charlie, am scăpat!!! Dacă veneam cu tine, acum în loc să cânt la bandoneon aş fi cântat la harpă!!! (Scrisoarea lui Astor Piazzolla pentru Carlos Gardel)
Astor Pantaleón Piazzolla s-a născut în Mar del Plata pe 11 martie 1921 şi a murit la Buenos Aires pe 4 iulie 1992.
Este considerat unul dintre cei mai mari muzicieni ai secolului XX.
Grupul ArgEnTango
Analia SELIS
După binecunoscuta carieră în muzica comercială, Analia își direcţionează activitatea către muzica autentică argentiniană – tangoul. Cele două ediții ale turneului Vă place Tango?, cât și proiectul de mare succes Tango simfonic, sunt dovada clară că tangoul este viitorul Analiei, exprimarea cea mai autentică a unui argentinian. (analiaselis.com)
Răzvan SUMA
Solist concertist și director al Orchestrelor și Corurilor Radio, profesor asociat la Universitatea de Muzică București, dezvoltă o perpetuă carieră internațională de solist, cele peste 1000 de concerte și recitaluri pe care le-a susținut fiind apreciate pe toate continentele. Reprezentat de cele 12 CD-uri ale sale, Răzvan este considerat unul dintre cei mai prolifici violonceliști români ai momentului. (razvansuma.com)
Mariano CASTRO
Împreună cu Narcotango, Mariano Castro în triplă calitate – interpret, compozitor și orchestrator – a fost nominalizat de două ori la Latin Grammy Awards (2009 şi 2010) la categoria Cel mai bun album de tango.Cu această trupă, dar și în calitate de pianist și chitarist solist, are la activ peste 25 de turnee internaționale în Europa, Statele Unite, Canada și America Latină. (marianocastro.ro)
Omar MASSA
Ambasador al muzicii lui Piazzolla pe marile scene ale lumii, alături de artiști precum Placido Domingo, Omar Massa este prezent permanent pe marile scene din America, Europa și Asia, fiind invitat frecvent pentru a susține masterclass-uri în întreaga lume. Vine în România special pentru proiectul ArgEnTango. (omarmassa.com)
Rafael BUTARU
Concertmaestru al Operei Naționale din București, al Orchestrei Române de Tineret a României și al Orchestrei Simfonice Naționale Române, violonistul Rafael Butaru este o prezență constantă pe scenele muzicale naționale și internaționale. În calitate de solist și ca invitat permanent al Festivalului Sonoro, a susținut concerte alături de muzicieni precum Gilles Apap, Daniel Rowland, Răzvan Popovici, Diana Ketler, David Cohen, Srdjan Vukasinovic și mulți alții.
Un eveniment susţinut de Radio România
Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Asociația Culturală Analia Selis
Proiect cofinanţat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România
Coproducători: Radio România Cultural şi TVR 2
Partener oficial: BMW
Transportator aerian oficial: Air France – KLM
Sponsori: Sensiblu, Vestra, Elsaco
Parteneri: Institutul Cervantes, Pensiunea Cai de Vis, Mercure Bucharest City Center
Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, Filarmonica Pitești, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Centrul de cultură Arcuș, Filarmonica de stat “Banatul” din Timisoara, Muzeul Peleș din Sinaia, Filarmonica de stat din Braşov, Primăria orașului Dumbrăveni, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița Năsăud, Fundația Societatea de Concerte
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Media Trust, România Liberă, România TV, Observator Cultural, Hotnews, Bussines Review, agentiadecarte.ro, Avantaje, Cariere, 9 A.M., Kudika, Garbo, Urbo.ro.