O firmă din Marea Britanie numită Bio-Bean transformă anual 50.000 de tone de zaţ de cafea în peleţi, un combustibil natural care arde fără a produce emisii de carbon. Cele câteva linguriţe de zaţ care rămân după prepararea cafelei de dimineaţă în fiecare locuinţă par fără importanţă, dar colectarea acestui reziduu natural dintr-un oraş întreg poate genera o sursă de energie valoroasă.
Grădinarii şi producătorii de compost ştiu deja cât de util este acest material reciclabil, dar compania Bio-Bean a reuşit să-i dea altă destinaţie. Încă de la înfiinţarea sa în 2014, firma a lansat un serviciu de colectare a zaţului de cafea de pe teritoriul întregii ţări şi a deschis o fabrică de reciclare a acestuia.
Peleţii naturali produşi aici sunt folosiţi în principal pentru alimentarea de centrale termice şi boilere industriale. Compania reuşeşte pentru moment să recicleze în jur de 10% din zaţul de cafea din Marea Britanie, în jur de 50.000 de tone anual, cu ajutorul căruia poate furniza energia echivalentă alimentării a 15.000 de locuinţe.
Combustiblul pe bază de zaţ de cafea are o putere calorică mai mare decât a lemnului, iar costurile reciclării sunt mult mai mici decât în cazul altor reziduuri naturale. Colectarea lui este binevenită şi pentru patronii de cafenele sau restaurante, de exemplu, care se bucură astfel că scapă de grija gestionării deşeurilor.
În prezent, compania se gândeşte şi la alte utilizări ale zaţului de cafea, cum ar fi producerea de brichete pentru grătar sau pentru şeminee, precum şi obţinerea unor combustibili lichizi similiari biodiesel-ului.
Fondatorul companiei, Arthur Kay, spune că visul său este să poată alimenta autobuzele din Londra cu combustibilii pe bază de cafea şi estimează că zaţul produs în oraş este suficient pentru a asigura acest lucru.
Există şi alte iniţiative care au la bază reciclarea reziduurilor produse în urma consumului de cafea, cum ar fi utilizarea filtrelor. Vilma Farrel, o fostă jurnalistă din Brazilia care acum locuieşte la New York, a devenit celebră datorită lămpilor şi veiozelor pe care le confecţionează cu ajutorul filtrelor de cafea folosite, pe care le colectează personal din restaurante şi pe care le colorează cu acuarele.
Sursa: www.treehugger.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă