Cireșele – delicioasele fructe ale începutului de vară – au efecte benefice asupra sănătății datorită numeroaselor proprietăți. Doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție, precizează, în cadrul interviului, care sunt aceste proprietăți și ce beneficii aduc organismului consumul de cireșe.
Livia Nena, biolog–nutriționist: Cireșele au un conținut de apă de 90%, au vitamine din grupul B, vitamina C, minerale (fier, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, mangan) și levuloză (fructoză). Acesta este un principiu bioactiv extrem de benefic pentru sănătate. Cireșele fac parte dintre primele 20 de alimente sănătoase.
Reporter: De ce?
Livia Nena, biolog–nutriționist: Pentru că sunt bogate în antioxidanți care protejează celule de acțiunea negativă a radicalilor liberi. Am să enumăr câțiva antioxidanți pe care cireșele le conțin:
- Antocianine – se găsesc și în afine și au rolul de a reduce riscul apariției bolilor de inimă și a cancerului. Antocianinele sunt bune pentru creier și, de asemenea, întăresc memoria.
- Betacaroten – au un conținut ridicat (conțin de 19 ori mai mult betacaroten față de căpșuni și afine), care ajută foarte mult la stoparea procesului de îmbătrânire. De asemenea, protejează pielea împotriva radiațiilor ultraviolete.
- Melatonina – hormon care reglează ceasul biologic și delimitează ciclurile de somn. De asta este bine, de exemplu, ca persoanele care au disfuncții ale somnului pe timpul nopții să consume așa ceva.
Reporter: Care sunt beneficiile pentru sănătate ale cireșelor?
Livia Nena, biolog–nutriționist: Una din proprietățile cireșelor și cea mai importantă este cea diuretică, deci depurativă. Aceste proprietăți sunt recomandate pentru persoanele cu gută, reumatism, litiaze renale și urinare, obezitate și arteroscleroză. De asemenea, cireșele sunt remineralizante tocmai prin conținutul mare de minerale. Cireșele sunt bune sedative nervoase și au proprietatea (una din cele mai importante) de a detoxifia organismul. Cireșele sunt fructe cu un indice glicemic mic. Deci persoanele cu diabet le pot consuma. De asemenea, persoanele obeze, care trebuie să evite alimentele cu indice glicemic mare, pot beneficia de ele. Protejează inima, pentru că ele sunt bogate în potasiu.
Reporter: Cireșele au efect asupra tensiunii arteriale?
Livia Nena, biolog–nutriționist: Sigur că da. O tensiune ridicată, ce se datorează retenției hidrice, poate să scadă mâncându-se cireșe, pentru că automat prin efectul diuretic edemele dispar din organism.
Reporter: Stimulează imunitatea organismului?
Livia Nena, biolog–nutriționist: Sigur că da, reglează imunitatea tocmai prin cantitatea de vitamine și minerale conținute.
Reporter: Dar la detoxifierea organismului ajută? Se poate face o cură?
Livia Nena, biolog–nutriționist: Da. Pe perioada în care ele apar (mai-iunie) se poate face o cură de un kilogram pe zi, două zile pe săptămână, timp de o săptămână sau două.
Reporter: Pe perioada curei mâncăm numai cireșe?
Livia Nena, biolog–nutriționist: Kilogramul de cireșe recomandat a se mânca pentru calitățile acestora nu presupune eliminarea altor alimentelor. Deci, se poate mânca, dar dacă dorim un efect depurativ al acestora în aceste zile nu ne vom încărca cu alimente grase, alimente încărcate cu glucide, grăsimi. Deci, vom mânca alimente mai ușoare: iaurt, legume, verdețuri, alte fructe.
Reporter: Te poți bucura de beneficiile terapeutice ale cireșelor și dacă le consumi sub forma de dulceața, compot, sirop?
Livia Nena, biolog–nutriționist: Nu. Calitățile cireșelor, practic, sunt subliniate tocmai de forma lor crudă. Precizez că legumele, fructele și verdețurile nu mai au proprietățile pe care acestea le au în forma lor crudă, deoarece prin procesul fierberii au loc modificări fizico-chimice, dar și distrugerea enzimelor și multor vitamine prezente în fructe. Vitaminele (vitamina C), enzimele și multe alte principii bioactive extrem de valoroase dispar la fierbere, iar prezența zahărului din dulceața de cireșe sau compotul de cireșe aduce un aport nedorit de glucide în organism. Deci sunt anulate multe beneficii ale fructului.
Reporter: Se pot folosi în scop terapeutic și codițele de cireșe?
Livia Nena, biolog–nutriționist: Codițele de cireșe, da. Este știut faptul că aceste codițe de cireșe au un mare efect diuretic. Deci, persoanele care sunt predispuse la retenție hidrică (cardiacă sau renală) pot beneficia de ceai din codițe de cireșe.
Interviu realizat de Emilia Radu
Informațiile prezentate în această rubrică au caracter orientativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate