Radio România şi Administraţia de Stat a Republicii Populare Chineze pentru Presă, Publicaţii, Radio, Film şi Televiziune au semnat luni, 16 mai, un Memorandum de înţelegere privind participarea Chinei, în calitate de Invitat de onoare, la Târgul Internaţional Gaudeamus Carte de Învăţătură din acest an. Memorandumul a fost semnat de Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General al Radio România şi de Wu Shangzhi, Ministru Adjunct al Administraţiei de Stat a Republicii Populare Chineze pentru Presă, Publicaţii, Radio, Film şi Televiziune.
Participarea Chinei la Târgul Internaţional Gaudeamus va fi prefaţată, în luna septembrie, de prezenţa China Philharmonic Orchestra în cadrul altui eveniment cultural unic în lume, organizat de Radio România: Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo.
„China va fi prezentă anul acesta la cele două mari evenimente culturale generate de Radio România: este vorba atât de Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio, de la sfârşitul lui septembrie, cât şi Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus unde este Invitat de onoare. China este unul dintre pilonii Asia-Pacific Broadcasting Union şi are o deschidere extraordinară pentru România pe care încă mulţi nu o înţeleg pe deplin. Ca relaţie bilaterală, acest moment al semnării acordului de astăzi reprezintă un fragment din mozaicul extrem de complex şi frumos pe care Radio România îl generează în plan internaţional,” a declarat Ovidiu Miculescu după semnarea memorandumului.
Prezente pentru prima dată în România la Gaudeamus anul trecut, editurile din China, reprezentate de China National Publications Import & Export (Group) Corporation (CNPIEC), vor reveni la Bucureşti în noiembrie cu cele mai reprezentative titluri, cu invitaţi de marcă – nume sonore ale literaturii chineze contemporane, şi cu un program dens de evenimente adresate atât publicului larg, cât şi profesioniştilor din domeniu (scriitori, traducători, agenţi literari). Într-un gest comun, Radio România şi CNPIEC vor lansa, în cadrul Târgului Gaudeamus, o invitaţie la dialog şi colaborare şi vor construi o platformă de comunicare şi afaceri pusă la dispoziţia editorilor, scriitorilor, traducătorilor români şi chinezi.
Tot în cadrul ceremoniei de astăzi, găzduită de Ministerul Culturii, a fost semnat un al doilea Memorandum de înţelegere între Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român şi Administraţia de Stat a Republicii Populare Chineze pentru Presă, Publicaţii, Radio, Film şi Televiziune, referitor la participarea României, în cadrul grupului ţărilor invitate de onoare la Târgul de carte de la Beijing care va avea loc în perioada 24 – 28 august.