Ediţia a XII-a a Festivalul Muzicii Maghiare, devenit brand cultural în viaţa muzicală bucureşteană şi un adevărat festin al muzicii maghiare în România, a oferit publicului un program muzical extrem de variat, care în decursul celor trei seri de concurs a fost martorul unui eveniment de înalt nivel. Acordurile pianului au fost colorate de sunetul flautului, vocii, viorii, trompetei şi fagotului. Concurenţii au introdus în repertoriul lor creaţii rar interpretate, astfel realizându-se obiectivul principal al festivalului, şi anume popularizarea în România a creaţiei muzicale maghiare. Melomanii au putut asculta rapsodiile lui Bartók şi un Scherzo care datează dinaintea Simfoniei Kossuth – un opus considerat punct de referinţă în opera bartókiană, dar la fel de rar se cântă şi Sonata pentru trompetă de Hidas Ferenc sau Ruralia Hungarica de Dohnányi.
Conform deciziei juriului, respectiv a publicului Festivalului Muzicii Maghiare organizat de Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti în perioada 9-12 mai 2016, în topul ediţiei din acest an au fost pianiştii. Premiul I a fost obţinut de mezinul festivalului, Ionuţ Diaconu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, care alături de două opusuri de Liszt a interpretat Sonata pentru pian sz. 80 de Bartók şi care va avea posibilitatea de a concerta în toamnă la Collegium Hungaricum din Roma.
Premiul II a fost acordat lui Abel Edison Corban, student masterand la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, interpretând Rapsodia I pentru pian de Bartók Béla. Abel Corban, care a participat şi la ediţia de anul trecut a Festivalului Muzicii Maghiare, va susţine un recital la Institutul Maghiar din Paris.
Duoul pianistic Munkácsi Dóra şi Bordos Kinga, absolvente ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, au obţinut Premiul III cu Suita Mandarinul Miraculos de Bartók Béla şi vor concerta la Academia Liszt Ferenc din Budapesta. Prin votul său, publicul şi-a exprimat dorinţa de a o reasculta într-un recital integral la Institutul Maghiar din Bucureşti, pe Lucia Cristina Iordache, care a interpretat un opus de Felix Mendelssohn Bartholdy şi Suita op. 14 de Bartók Béla.
La concertul de închidere a Festivalului Muzicii Maghiare, organizat în Aula Palatului Cantacuzino – sediul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România – pe data de 12 mai 2016, gala laureaţilor s-a transformat într-un Recital Bartók, contribuind cu un nou eveniment bucureştean la succesul Anului Bartók. Recitalul pianistic susţinut de Vida Mónika Ruth, absolventa Universităţii de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, a fost unul dintre momentele importante ale galei. Prezenţa la această gală a tinerei pianiste a fost o ocazie extraordinară pentru un schimb de experienţă între studenţi, respectiv pentru sărbătorirea celui de-al 140-lea an universitar care este în desfăşurare la această instituţie de învăţământ muzical superior de nivel mondial. La Festivalul Muzicii Maghiare i-am adus un omagiu şi maestrului Ludovic Bács, muzicianul şi personalitatea de excepţie, care a oferit sprijin spiritual şi a fost membru permanent al juriului la cele unsprezece ediţii de până acum ale Festivalului.
Kósa András László, director