Reprezentanţii Hexi Pharma urmează să ajungă, astăzi, în faţa judecătorilor din capitală. La Tribunalul sectorului 5 este programat primul termen privind cererea Parchetului General de suspendare a dizolvării companiei farmaceutice. Este un dosar distinct de cel în care firma este acuzată în cazul dezinfectanţilor diluaţi, însă are o mare importanţă financiară.
Reporter: Adriana Leu – Solicitarea procurorilor de la Parchetul General vine după ce Hexi Pharma a cerut intrarea în insolvenţă şi au anunţat public că închide fabrica. Anchetatorii încearcă însă să oprească cel puţin pentru o perioadă dizolvarea firmei. Potrivit experţilor juridici, intrarea în insolvenţă ar face imposibilă plata unor eventuale despăgubiri către cei care vor să se constituie parte în proces. În plus, Hexi Pharma ar avea şi datorii către stat de peste 23 de milioane de lei. De aceea, solicitarea de intrare în insolvenţă este văzută ca o încercare a administraţiei companiei de a se pune la adăpost.
Compania avea o cotă de piaţă de peste 40%, a încheiat contracte cu spitale din aproape toată ţara, iar acum ar trebui să accepte şi retururile de stocuri din toate instituţiile de sănătate. Între timp, procurorii continuă ancheta în dosarul în care Hexi Pharma a fost pusă sub urmărire penală pentru împiedicarea combaterii bolilor şi falsificare de produse. Analizele făcute, săptămâna trecută la ICECHIM, la solicitarea premierului Dacian Cioloş, au arătat că toţi dezinfectanţii Hexi Pharma erau diluaţi, într-un caz chiar şi de 2500 de ori.
Realizator: Săptămâna aceasta ar urma să fie stabilite şi proceduri noi în privinţa achiziţiilor publice ale biocidelor. Firmele producătoare şi furnizoare vor trebui să aibă şi un al doilea certificat de analiză de la un laborator acreditat.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 mai