Peste o mie de tone de apă grea din depozitele uzinei ROMAG PROD, din judeţul Mehedinţi, riscă să se deprecieze, pentru că autorităţile nu acordă bani pentru depozitarea ei în condiţii optime. Apa grea este folosită pentru reactoarele III şi IV de la Cernavodă şi, dacă aceste investiţii minore nu se fac, România va fi nevoită să importe acest produs. Mai mult, societatea ROMAG PROD nu mai are bani nici pentru plata salariilor celor 150 de oameni care gestionează depozitarea apei grele, nici pentru energia electrică şi pentru plata testelor de verificare a calităţii. Un reportaj realizat de corespondentul nostru, Mihai Bădescu.
Reporter: Deprecierea apei grele fabricate cu eforturi uriaşe ne-ar aduce într-o situaţie de neconceput.
Ervin Watzlawek: Peste un miliard de euro, valoarea apei grele care este depozitată aici. Şi ca să mai faci şi o nouă investiţie, să cumperi apă grea din străinătate, ca să aduci pentru reactoarele III, IV, care ar urma să fie construite, asta ar presupune cel puţin 500 de milioane de euro. Încetul cu încetul toate cheltuielile duc către două miliarde de euro, pe care România îi pierde pur şi simplu dacă nu face câteva cheltuieli minore pentru a putea păstra cantitatea imensă pe care România a fabricat-o şi pentru care a plătit bani grei.
Reporter: Costul păstrării produsului este infim comparativ cu pierderile pe care le-am putea înregistra, iar în procesul de păstrare au apărut deja probleme.
-: Fără niciun fel de investiţii este clar că există riscul alterării calităţilor apei grele în timp.
Reporter: Acum, la ROMAG, nu mai sunt bani pentru testele necesare mentenanţei apei grele şi nici pentru salariile celor care supraveghează produsul.
-: Lucrurile încep să devină tot mai greu de suportat. Până acum, totuşi, s-au putut lua banii, probabil că o să întârzie pentru că nu mai sunt fonduri. Iar fără aceste resurse financiare pe care vechiul guvern s-a angajat să le plătească printr-un memorandum, România are toate şansele să rămână fără apă grea.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 mai