Presa internaţională scrie că au fost găsite resturi ale avionului dispărut în largul coastei egiptene. Ziarele străine relatează de asemenea despre situaţia politică din Turcia, ca şi despre demisia ministrului apărării din Israel.
Descoperirea resturilor de la zborul EgyptAir dispărut joi „pare a spulbera orice speranţe de găsire a unor supravieţuitori”, constată New York Times. Ziarul american remarcă totodată că „tragedia a adăugat suferinţă la stupoarea provocată de recentul şir de dezastre, între care doborârea avionului de linie rusesc, la scurt timp după decolarea din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh, în octombrie, dând o lovitură grea turismului acestei ţări”.
The Guardian notează că „încă nu este clară cauza” dezastrului aviatic, iar Le Figaro punctează că „autorităţile speră să recupereze cutiile negre ale aparatului de zbor”. Şi tot Le Figaro scrie despre demisia ministrului israelian al apărării. „Moshe Yaalon, ale cărui disensiuni cu premierul Netanyahu deveniseră evidente, a preferat să-şi devanseze remanierea anunţată”, relatează cotidianul francez, cu menţiunea că „el va fi înlocuit cu ultranaţionalistul Avigdor Lieberman, aflat actualmente în opoziţie”. „Pe picior de plecare, Moshe Yaalon spune că şi-a pierdut încrederea în capacitatea decizională şi morală a premierului”, consemnează Washington Post. Iar Jeruslamen Post atrage atenţia că „Lieberman, care a făcut apel la îndepărtarea preşedintelui Autorităţii Palestinene, Mahmoud Abbas, va fi acum la cârma singurului organism militar din Cisiordania”, ceea ce „pentru palestinieni, pare ca şi când lupul ar fi pus paznic la stână”. Iar „pentru cei care doresc relansarea negocierilor (de pace) îngheţate, ar putea îngreuna instituirea unor politici care să creeze climatul propice reluării convorbirilor”, adaugă cotidianul israelian. Şi scena politică din Turcia atrage atenţia presei internaţionale. „Parlamentul turc votează pentru ridicarea imunităţii parlamentarilor”, scrie Der Spiegel. The Telegraph vorbeşte despre un „vot care ar putea deschide calea spre iniţierea unor procese împotriva inamicilor politici ai preşedintelui”. Un demers „considerat în general a viza Partidul pro-kurd”, devenit o importantă forţă electorală anul trecut, după ce a câştigat suficiente voturi pentru a priva formaţiunea Justiţie şi Dezvoltare a dlui Erdogan de majoritatea pe care o deţinea de peste un deceniu, aminteşte The Telegraph. Iar ziarul Hurriyet notează că legea a fost criticată de raportorul pentru Turcia la Parlamentul European, care a calificat-o drept o „eroare istorică”.
Acelaşi jurnal de la Ankara informează că „majoritatea turcilor consideră că acordul cu Uniunea Europeană privind migranţii este negativ”. În fine, presa din Polonia este mai preocupată de situaţia internă, care a ajuns şi în atenţia Bruxelles-ului. În opinia Comisiei Europene, statul de drept este ameninţat în Polonia, relatează cotidianul varşovian Rzeczpospolita. Şi între timp, noul preşedinte al agenţiei poloneze de presă PAP a trecut la concedierea redactorului-şef al agenţiei şi a managerului redacţiei de ştiri interne, informează tot Rzeczpospolita.
(Adriana Buzoianu, RADOR)