Horia Mihail la finalul celei de-a VI-a ediţii a turneului Pianul Călător

Aplauzele ce au încununat succesul lui Horia Mihail în Turneul Pianul Călător, ajuns în 2016 la cea a VI-a ediţie, s-au auzit pe 21 mai la Dumbrăveni, ultimul dintre cele 19 oraşe în care pianistul a dus muzica lui Chopin. Ca în fiecare an, Horia Mihail a  călatorit pentru a oferi publicului muzica de calitate şi de mare sensibilitate, dar şi pentru a-i face mai conştienţi pe cei responsabili de necesitatea unei infrastructuri pianistice mai bune, chiar şi în oraşele foarte mici, unde evenimentele muzicale de acest fel sunt foarte mult apreciate. La invitaţia Radio România, pianistul a pornit la drum pe 24 martie, a străbătut aproximativ 6000 de km, susţinând concerte şi recitaluri, prestaţia sa fiind răsplătită de miile de spectatori, care au umplut sălile, cu îndelungi aplauze.

În al şaselea an de călătorie, Pianul Călător, pus la dispoziţie de Radio România, a fost lăsat în folosinţa comunităţii locale din Alba Iulia, oraş în care Horia Mihail a fost primit cu entuziasm. De aceea pianistul se va întoarce aici foarte curînd, pe 24 mai, împreună cu flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, pentru un recital Flautul de Aur.

Turneul Pianul Călător s-a oprit şi în spaţii neconvenţionale. Horia Mihail, însoţit de un pian de concert adevărat, a poposit în foişoarele din parcurile Herăstrău şi Cişmigiu, unde au avut loc două recitaluri în aer liber realizate cu sprijinul ARCUB. Invitaţia a fost acceptată cu mult entuziasm de melomani sau simpli trecători care au avut prilejul să asculte frumoasele lucrări romantice care au fost pe placul tuturor, indiferent de vârstă.

‘’E frumos şi în parc. Un altfel de Chopin’’.   ‘’ Frumos. Ştiţi că muzica, e una din modalităţile de comunicare între  îngeri’’ ,‘’Il aşteptăm de multă vreme, mie îmi place foarte mult Chopin şi copiilor cred că le-a plăcut foarte mult. L-au mai ascultat acasă, deci, a fost ceva cunoscut pentru ei. Au fost şi în sala de spectacol, iar acum am venit special pentru concert‘’. Copil: ‘’Mie mi s-a părut frumos. Aş vrea să-l ascult şi mâine‘’. ‘’Se aude destul de bine. Şi mai ales că sunt, programul este foarte uşor. Chopin..să-l reauzi când te plimbi şi eşti în verdeaţa asta superbă… E absolut minunat. Ideea mi se pare foarte bună‘’.

La final de turneu, încărcat de energia pe care publicul i-o dă întotdeauna, Horia Mihail rememorează momentele plăcute:

„Am cântat mult şi am cântat unui public numeros ceea ce mă bucură foarte mult. Nu aş putea spune că publicul a fost foarte călduros de această dată, pentru ca eu sunt un răsfăţat al publicului din România, dar iată am întâlnit un public nou, cel din Drobeta Turnu Severin unde am debutat abia acum”

Un eveniment Radio România

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Asociația Culturală Accendo, Fundaţia Marconi

Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.)

Coproducători: Radio România Cultural, Radio România Regional şi TVR 2

Partener principal: ARCUB-Centrul de proiecte Culturale al Municipiului București

Maşina oficială a turneului : Dacia

Sponsori: JTI, Sense, ALRO Slatina, Erste Private Banking-serviciu oferit de BCR

Parteneri : Senia Music, WOLF THEISS RECHTSANWÄLTE GMBH, Kronospan Sebes, MERCURE BUCHAREST CITY CENTER

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Primăria municipiului Bucureşti, Sala cu orgă din Chişinău, Radio Chișinău,Casa de cultură din Roman, Primăria Municipiului Roman, Filarmonica de stat din Iaşi, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu,Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primăria din Tulcea, Teatrul muzical “Nae Leonard” din Galaţi, Filarmonica de stat din Braşov,Filarmonica de stat din Sibiu, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Filarmonica de stat din Piteşti, Centrul de proiecte culturale Aurel Stroe din Buşteni, Centrul cultural « Eugen Ionescu » din Slatina, Teatrul Naţional din Caracal, Asociaţia Fii şi Prietenii Caracalului, Palatul Culturii Teodor Costescu Drobeta Turnu Severin, Teatrul Municipal « Aureliu Manea » din Turda, Asociaţia Rei Culturae Fautores, Casa de cultură din Alba Iulia, Filarmonica de stat din Oradea, Filarmonica de stat din Cluj, Catedrala Armenească din Dumbrăveni

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Media Trust, România Liberă, România TV, Caţavencii, Observator Cultural, Şapte Seri, Bussines Review, Ziare.com,  Accent TV, agentiadecarte.ro.