Proporţia mitei în sănătate este mai mare decât în alte sectoare, iar peste 75 de persoane au fost trimise în judecată, în ultimii doi ani, pentru fapte de corupţie în acest domeniu, a declarat astăzi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi la o dezbatere pe tema sistemului sanitar. Ea a mai spus că, în corupţia din sistemul de sănătate, sunt implicate şi firme şi companii din străinătate. Ea a subliniat necesitatea unei abordări strategice în lupta împotriva acestui fenomen.
Laura Codruţa Kovesi: „Investigaţiile actuale ale DNA în dosarele pe care acum le avem în lucru ne arată că faptele de corupţie se manifestă prin aceleaşi acţiuni repetitive. În lipsa unor măsuri clare de prevenire şi control, tipologia faptelor investigate şi mecanismele care au permis săvârşirea faptelor se repetă. Este necesară o abordare strategică de prevenire a corupţiei, mai ales când vorbim de domenii care afectează direct viaţa cetăţenilor, aşa cum este domeniul sănătăţii”.
Procurorul şef al DNA a mai spus că nu se rezolvă corupţia din sănătate doar arestând şi investigând persoane, iar dacă cei anchetaţi şi condamnaţi pentru corupţie nu-şi pierd funcţiile publice de care s-au folosit pentru a obţine foloase necuvenite, vor exista în continuare funcţionari care vor primi mită pentru a încheia contracte în domeniul achiziţiilor publice.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 mai)