Consiliul Concurenţei şi-a prezentat astăzi bilanţul activităţii pe 2015 care relevă o creştere considerabilă, de 1,3 ori mai mare decât anul trecut, a taxelor pe care le-a colectat. Domeniile energiei, carburanţilor şi telecomunicaţiilor au dominat anul trecut preocupările Consiliul, iar nivelul total al amenzilor a atins aproape 240 de milioane de lei. În premieră, preşedintele Consiliul, Bogdan Chiriţoiu, a anunţat că intenţionează să-i oblige pe marii deţinători de reţele de distribuţie a energiei să subcontracteze părţi din acestea pentru ca tarifele să poată scădea. Pe de altă parte şi ministrul economiei, Costin Borc, a promis o nouă schemă de ajutorare pentru proiectele de mici dimensiuni. Florentina Varga.
Reporter: Ministerele Economiei şi al Finanţelor lucrează la o schemă de ajutoare de stat, acestea fiind pentru proiecte de mici dimensiuni. Astfel, nu va mai fi discriminare între capitalul românesc şi cel străin, întrucât au existat reproşuri că multinaţionalele au fost sprijinite în acest sens, a precizat ministrul economiei, Costin Borc.
Costin Borc: Pregătim o nouă schemă de ajutor de stat pentru un cuantum ceva mai mic, dar există probabil investitori care pot să promoveze proiecte ceva mai mici, proiecte de interes probabil mai local. În decursul anilor, statul şi companiile cu capital majoritar de stat, probabil s-au comportat într-un mod neconcurenţial. Încercăm să descâlcim aceste aspecte care nu au făcut decât să complice şi mai mult situaţia unor societăţi aflate astăzi fie în insolvenţă, fie în pragul insolvenţei.
Reporter: O altă schemă, dar de sprijin pentru energie regenerabilă, este luată în calcul şi de ministerul de resort, apreciază reprezentanţii acestuia. Astfel, statul român ar trebui să fundamenteze schema, atât din perspectiva concurenţei pe piaţă, dar mai ales a consumatorului final care plăteşte. Corina Popescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei.
Corina Popescu: În anul 2010, România a definit una dintre cele mai, aş spune eu, atractive scheme suport pentru energiile regenerabile, la nivel european. În patru ani de zile am avut aproape 5.200 de megawaţi putere instalată la un consum mediu de 6.700 – 7.000. Am avut o dezvoltare foarte rapidă a acestui sector care se dorea cândva susţinut de către statul român. Astăzi suntem într-o situaţie destul de stranie, toţi investitorii contestă. Ar trebui ca statul să aibă propriile studii făcute. Care este gradul de suportabilitate pentru a putea să definim astfel şi dimensiunea acestei scheme suport.
Reporter: Pe de alta parte, distributorii de energie ar putea fi obligaţi să subcontracteze pe bucăţi managementul reţelei pentru ca preţurile să scadă, a afirmat în cadrul aceluiaşi eveniment Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Bogdan Chiriţoiu: Reglementatorul a scăzut deja tarifele de distribuţie a electricităţii. O idee care este analizată în perioada asta este dacă nu putem să-i obligăm să subcontracteze, prin licitaţie, managementul acelor reţele. Pe perioada a câţiva ani, ce numesc eu perioadă de reglementare, să fie obligaţi cei mari care au monopolul pe anumite regiuni, nu, cum este Electrica, cum este CEZ, cum este Enel, să fie obligaţi, zone din aria pe care o ocupă ei, să fie scoase la licitaţie către alt operator.
Reporter: Bogdan Chiriţoiu a mai afirmat că proiectul Monitorul preţurilor, site-ul care va afişa preţurile practicate de principalii retaileri pentru produsele care fac parte din coşul zilnic al populaţiei este deja în teste şi va fi gata în câteva luni, însă va fi disponibil doar pentru capitală.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 mai