Primul Summit Umanitar Mondial, organizat de ONU, care are loc la Istanbul, este menit să găsească o strategie la ceea ce se consideră a fi cea mai gravă situaţie umanitară de la al Doilea Război Mondial, până acum, scrie presa internaţională. Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a îndemnat guvernele, împreună cu mediul de afaceri şi organizaţiile umanitare, să se angajeze la reducerea la jumatate a numărului de refugiaţi, până în 2030, scrie The Washington Times. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a subliniat că rezultatul summit-ului depinde de ‘sinceritatea’ liderilor participanţi, reamintind eforturile Turciei de a primii refugiaţii, al căror număr a ajuns la aproape trei milioane, menţionează Hurryiet. Înaintea vizitei la Istanbul, într-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, cancelarul german Angela Merkel a respins acuzaţiile potrivit cărora UE ar fi devenit prea dependentă de Turcia din cauza acordului privind refugiaţii. În Frankfurter Allgemeine Zeitung, Merkel susţine acordul, cu convingerea că acesta este în interesul comun al Germaniei, Europei şi Turciei. Papa Francisc a transmis un mesaj Occidentului, spunând că porţile Europei trebuie să rămână mereu deschise pentru cei care vin să bată la ele, citează Il Giornale, în contextul întâlnirii istorice a Papei cu cea mai înaltă autoritate a islamului sunnit, imamul moscheii Al-Azhar din Cairo, şeicul Ahmad Muhammad al-Tayeb. Suveranul Pontif s-a întâlnit cu marele imam după o perioadă de lentă, dar fructuoasă mediere, în vederea angajamentului pentru respingerea violenţei şi a terorismului, explică Il Sole 24 Ore, citând Radio Vatican.
Organizaţia jihadistă ISIS a revendicat o serie de atentate în două bastioane ale regimului sirian, soldate cu peste 100 de morţi, plus un dublu atentat în Aden, Yemen, care a ucis peste patruzeci de militari, anunţă Le Monde. Seria de atacuri teroriste în Siria arată cât de fragilă este situaţia acolo, a declarat Kremlinul, subliniind că procesul de pace pentru Siria are nevoie urgentă de paşi energici, citează Russia Today. SUA, îngrijorate de ascensiunea ISIS, au înscris recent adepţii jihadismului din Yémen, Arabia Saudită şi Libia pe lista neagră a grupurilor teroriste, aminteşte USA Today.
În această săptămână, preşedintele american Barack Obama vizitează două naţiuni asiatice împotriva cărora SUA au purtat războie lungi şi sângeroase, Vietnam şi Japonia, dar care acum sunt parteneri importanţi ai Washingtonului în regiune, anunţă The Wall Street Journal. „În Vietnam şi Japonia, Obama se confruntă cu fantomele vechilor războaie, în tumultul celor din zilele noastre”, crede Los Angeles Times. SUA ridică total embargoul asupra vânzărilor de echipament militar pentru Vietnam, anunţă Stratfor. Ridicarea embargoului semnalează eliminarea ultimelor animozităţi rămase din 1975, opinează Time. Acest demers va permite Vietnamului să îşi modernizeze rapid forţele armate şi aeriene, în faţa ambiţiilor chineze în regiune, estimează The Diplomat. Până în 2016, SUA au devenit deja cel mai mare partener de export pentru Vietnam, cu un rulaj de 33,48 de miliarde de dolari, precizează The Hanoi Times. Vineri, Obama va ajunge la Hiroshima, informează Stars and Stripes, apreciind că ar putea folosi vizita în Japonia pentru a cere ONU să pregătească un summit global în vederea eliminării controlabile a armelor nucleare. Vizita preşedintelui american la Hiroshima este salutată de 91,3% dintre localnici, arată un sondaj citat de Japan Times.
La cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, premiul pentru regie a fost acordat românului Cristian Mungiu, pentru „Bacalaureat”, şi francezului Olivier Assayas, pentru „Personal Shopper”, anunţă Le Monde. În „Bacalaureat”, Cristian Mungiu sondează cu acuitate compromisurile şi corupţia din societatea românească, reţine Le Soir. Dintre toţi regizorii importanţi ai „noului val românesc”, Mungiu are cea mai personalizată estetică, opinează The Telegraph. Îi place aparatul de filmat, cu care surprinde forţa personajelor, astfel încât, odată ajunse în faţa spectatorului, să îl coopteze a se implica în dificultăţile cu care se confruntă, consemnează ziarul britanic, şi conchide: „Este o învăţătură pe care Mungiu reuşeşte să o ilustreze cu măiestrie, sobrietate şi la cote înalte”.
Cristina Zaharia