Spania este în precampanie electorală. Mai este o lună până la alegerile paralamentare anticipate. Manifestările politice din aceste zile nu au fost lipsite de incidente.
Corespondenţă din Mardid – Reporter: Annamaria Damian – După ce presa a publicat o scrisoare aderesată de premierul în funcţie preşedintelui Comisiei Europene, în care promite reduceri de buget, acelaşi premier anunţă, dacă partidul său va fi la guvernare, va scădea impozitele. Iei, justiţia a decis că Partidul Conservator, al premierului, trebuie să plătească o sancţiune de peste un milion de euro pentru finanţarea ilegală pe care conducerea formaţiunii a permis-o mulţi ani la rând. Astăzi, la lansarea candidaţilor, domnul Marano Rajoy s-a trezit în plină sesiune foto cu un protestatar, care a strigat: „Sunteţi mafia Partidului Popular!”. Cetăţeanul indignat, care a strigat în Parcul Retiro, din Madrid, a fost evacuat în câteva minute, un individ spontan, care a provocat un zâmbet îngăduitor. La evenimentul de astăz, premierul în exerciţiu şi candidatul numărul unu al partidului, a spus:
Mariano Rajoy: Cred că cel mai rău lucru care se poate întâmpla, este să ne întoarcem la condiţiile dinaite să fim noi la guvernare. Atunci s-a produs o criză de proporţii uriaşe şi ar fi şi mai rău dacă aducem ideologii, propuneri şi politici care au fost învinse de realitate, acum mulţi ani. Aici, propunem politici moderate, pozitive şi eficiente, în beneficiul cetăţenilor, în serviciul cărora ne aflăm.
Reporter: Dacă Rajoy avertizează indirect asupra pericolului ca Podemos şi Stânga Unită să câştige şi mai multe mandate în Parlamentul Naţional, socialiştii, prin candidatul lor, Pedro Sánchez, anunţă o taxă de solidaritate pentru a asigura plata pensiilor. Aceasta ar putea fi aplicată doar celor cu venituri mari. În acelaşi timp, Sánchez recunoaşte că nu poate să reducă impozitele. Totuşi, analiştii, care numesc această perioadă drept „a doua tranziţie spaniolă”, prima fiind ce după dictatura de dreapta a militarului Francisco Franco, atrag atenţia că nu se vorbeşte despre companiile multinaţionale cu afaceri şi în Spania, dar, care, plătesc impozite în Irlanda sau Luxemburg. Alianţa Unidos- Podemos, clasificată în sondaje pe locul al doilea în preferinţele electoratului, propune întoarcerea la banca publică şi accesul familiilor şi al micilor întreprinzători la credite, o promisiune nu foarte realistă – consideră unii editorialişti, dar, care, ar putea atrage multe voturi. A patra formaţiune cu şanse mari să intre în Parlament, este Ciudadanos, candidatul Albert Rivera doreşte pentru compatrioţii săi o taxă de un procent, pe care, în caz de pierdere a locului de muncă, angajatul să o primească direct în contul său, precum şi o sumă fixă pentru cursuri de formare a şomerilor, care ar avea dreptul să aleagă un domeniu sau o firmă unde să se specializeze. Perioada oficială de campanie electorală va începe abia peste două săptămâni şi este de aşteptat ca mesajele principalilor candidaţi, aceeaşi de acum 6 luni, să fie foarte asemănătoare cu cele din decembrie anul trecut. Aceste 6 luni sunt caracterizate de autorii unui volum, lansat astăzi, intitulat „Este schimbarea, prostule?”, scris de Fernando Jáuregui şi Federico Quevedo, drept lunile în care clasa politică şi-a arătat nivelul scăzut şi o dorinţă de sacrificiu egală cu zero.