Cercetătorii au descoperit cea mai veche dovadă a producţiei de bere în China şi au reconstituit parţial ingredientele exotice uitilizate. O dovadă veche scrisă de fabricare a berii provine de la inscripţiile din timpul dinastiei Shang. Texte vechi de 3.000 de ani, scrise pe carcasă de broască ţestoasă sau pe oase de animale, indică faptul că în acele timpuri meiul şi orzul au fost principalele ingrediente folosite pentru această băutură. Arheologii spun însă că prepararea berii este însă mai veche de 3.000 de ani. O probă în sprijinul acestei ipoteze a fost găsită în nordul Chinei, provenind de la cultura Majiayao şi găsită într-o formă de ceramică. În revista „PNAS”, cercetătorul chinez Jiajing Wang de la Stanford University estimează vârsta berii la 5.000 de ani. Descoperirea acestui mod unic pentru fabricarea berii este cea mai veche dovadă a producţiei acestei băuturi în China Antică. Uimitoare sunt şi ingredientele care au fost identificate de arheologi cu ajutorul analizelor chimice prin cromatografie ionică. Omul de ştiinţă Wang şi echipa sa de cercetare au descoperit că berea era fabricată din tuberculi de cereale tropicale şi din orz, o dovadă în plus a faptului că în China orzul a fost cultivat cu cel puţin 1.000 de ani mai devreme decât se credea. Totodată, cercetătorii spun că în cultura Majiayao cerealele au fost folosite pentru prima dată pentru fabricarea berii şi abia mai târziu au fost cultivate pentru hrană. Arheologii au descoperit în vase de ceramică resturi de oxalaţi, care se formează ca produs secundar în producţia de orz fermentat. O notă puternică este dată de granulele de amidon găsite, care prezintă urme de malţ. În cele din urmă, se precizează că, în urmă cu 5.000 de ani, locuitorii acelor vremi, folosind vase specializate din ceramică, aveau o capacitate uimitoare de cunoştinţe despre modul de a face bere din cereale.
www.derstandard.at
Ada Ionescu