Vorbărie sterilă, clișee uzate, lipsă de spontaneitate, ieșiri obraznice în loc de argumente, peste toate, senzația dezolantă că jocurile sunt deja făcute.
Nu vor fi, mai mult ca sigur, surprize la alegerile locale de duminică. A fost o campanie ternă, care a atins culmi ale plictiselii la așa-zisele „confruntări” de la televiziunea publică: vorbărie sterilă, clișee uzate, lipsă de spontaneitate, ieșiri obraznice în loc de argumente. Peste toate, senzația dezolantă că jocurile sunt deja făcute.
Nimic nu pare a opri ascensiunea nici a candidaților cu probleme penale, nici a unor personaje pe care nimic nu le recomandă pentru a ocupa o funcție publică. Primăria Bucureștiului, poziție foarte importantă și cu mare încărcătură simbolică, va reveni pesedistei Gabriela Firea, cea care s-a ilustrat prin niște penibile luări de poziție în timpul campaniei prezidențiale din 2014. În Sectorul 3, alt social-democrat, Robert Negoiță, e favorit indiscutabil, deși datorează fiscului o sumă colosală și deși tocmai s-a aflat că teza lui de doctorat este plagiată în întregime, de la primul la ultimul cuvânt. În Sectorul 4 candidatul liberal n-a găsit altă soluție mai bună decât să se prezinte drept preferatul fostului primar Popescu Piedone, al cărui nume nu poate fi despărțit de tragedia de la clubul Colectiv. Altfel, candidații care se declară anti-PSD se atacă unul pe altul, iar voturile electoratului de centru-dreapta vor fi fărâmițate.
Situația se repetă în alte localități, mari sau mici. La Iași, primarul interimar Mihai Chirica e virtual câștigător deoarece opoziția n-ar reușit să cadă de acord și să propună un candidat unic. La Craiova, Olguța Vasilescu e sub incidența mai multor acuzații, dar își continuă netulburată campania. Unii candidați cu probleme penale au găsit varianta înscrierii în cursă ca independenți: e cazul fostului primar liberal de la Brașov, Scripcaru, și al fostului primar de la Pitești, Pendiuc. O tristă performană va fi probabila victorie a primarului de la Baia Mare, Cherecheș, care în momentul de față se află la închisoare, dar nu a pierdut dreptul de a candida.
Nu întâmplător, în ultimele săptămâni am înregistrat o intensă campanie de denigrare a justiției, campanie ai cărei lideri sunt fostul premier Victor Ponta și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Cei doi au atacat-o violent pe Raluca Prună, ministrul justiției, și au amenințat că vor invalida în Parlament inițiativele ei legislative. Deși a fost pus sub urmărire penală pentru mărturie mincinoasă Tăriceanu a refuzat să demisioneze. E de așteptat ca, după alegerile locale, Partidul Social-Democrat și partidul-marionetă al lui Tăriceanu să-și intensifice loviturile vizând justiția pentru a pregăti terenul în vederea alegerilor parlamentare. Deși, la urma urmelor, când vezi atâția penali fără rușine și cărora le merge excelent, te întrebi de ce își mai dau silința să-și confecționeze o mască de respectabilitate.
EUROPA LIBERĂ – 2 iunie
Alexandru Călinescu