„Nu ne ascundem sentimentul neplăcut pe care îl resimţim vâzând cum infrastructura NATO se îndreaptă spre graniţele noastre, atrăgând noi state în activitatea militară a acestui bloc”. Declaraţia aparţine ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, şi a fost făcută cu ocazia vizitei pe care omologul său finlandez, Timo Soini, o efectuează la Moscova, după cum relatează portalul rus de ştiri Sputnik. Şi chiar dacă nu oferă şi alte amănunte despre întrevedere, din presa finlandeză, „Yle” transmite că, „pe agenda discuţiilor dintre cei doi diplomaţi, au mai figurat probleme legate de Uniunea Europeană, conflictele din Ucraina şi Siria şi aşa-zisul Brexit din Regatul Unit”. În plus, tot „Yle” informează că „preşedintele rus Vladimir Putin ar putea vizita Finlanda în luna iulie”.
Aşadar, se pare că Rusia poate fi în acelaşi timp ameninţătoare şi prietenoasă, iar presa internaţională continuă să îi urmărească atentă reacţiile. Şi, desigur, iritarea ministrului Lavrov este explicabilă, mai ales dacă citim o informaţie apărută în cotidianul moscovit „Izvestia”, potrivit căreia „trupele NATO au ajuns pentru prima dată în Finlanda, unde, pe data de 3 iunie, au început manevrele cunoscute sub numele de BALTOPS-2016, care se vor desfăşura în bazinul Mării Baltice şi se vor încheia pe data de 13 iunie”.
În sudul Europei, mai exact în Italia, alegerile locale de duminică nu aveau cum să-l mulţumească pe premierul Matteo Renzi: „Nu suntem mulţumiţi, iar la Neapole rezultatele au fost cele mai slabe”, declară premierul italian, citat de ziarul „Il Messaggero”. „Nu suntem mulţumiţi, dar rezultatele nu înseamnă totuşi o debarcare”, afirmă acelaşi Renzi în cotidianul „La Stampa”. Dar ziarele străine subliniază înfrângerea, îndreptându-şi atenţia asupra Virginiei Raggi, candidata Mişcării de 5 Stele, un partid mai degrabă anarhist, care are şanse să devină prima femeie-primar a capitalei italiene. Cotidianul american „The Wall Street Journal” consideră că „evoluţia mişcării populiste a fost o demonstraţie de forţă”. Iar ziarul spaniol „El Mundo” crede că „victoria ‘celor 5 stele’ este normală, întrucât Roma a devenit de multă vreme ‘cetatea… eternelor probleme'”.
Şi, după cum era de aşteptat, nici alegerile locale din România nu au scăpat de sub lupa presei. Alte două ziare americane, „The Washington Post” şi „The New York Times” anunţă victoria covârşitoare a stângii. Dar ziarul din Washington subliniază că, „deşi au fost puşi sub acuzare pentru luare de mită, primarii din Braşov şi Craiova au fost realeşi, la fel ca şi primarul din Baia Mare, care acum e închis”. Anunţând victoria Gabrielei Firea la primăria Bucureştiului, ziarul din New York nu uită nici el să adauge că, „deşi zeci de candidaţi sunt anchetaţi pentru corupţie, candidatura lor demonstrează că societatea românească tolerează totuşi corupţia”.
Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR
* * * * *