Board-ul Consiliului Investitorilor Străini – FIC a ales în data de 7 iunie 2016 cei patru membri ai conducerii executive: preşedintele, doi vicepreşedinţi şi trezorierul. În ultimii aproape 20 de ani, FIC a lucrat îndeaproape cu autorităţile române pentru a pune bazele unui mediu investiţional atractiv şi pentru a crea premizele unei creşteri economice sustenabile. Președintele FIC împreună cu membrii noului board vor continua acest efort. Conducerea executivă a FIC, cu mandat până în mai 2017, va fi următoarea:
Funcţie
Nume & Companie
Preşedinte FIC
Eric Stab, Preşedinte & CEO ENGIE Romania, Preşedinte ENGIE România şi Polonia
Vicepreşedinte FIC
Daniel Anghel, Partener Taxe, PricewaterhouseCoopers
Vicepreşedinte FIC
Mihai Bogza, Preşedinte Consiliul de administrație, Bancpost
Trezorier FIC Farrukh Khan, Partener Coordonator– Serviciul de audit și evaluare a riscului, Deloitte Romania
Aflat la al doilea mandat, Eric Stab a reiterat obiectivele FIC de a contribui la îmbunătăţirea mediului afaceri și la creșterea economică în beneficiul întregii societăţii românești.
“Doresc să le mulţumesc colegilor mei din noul board pentru încrederea pe care mi-au acordat-o de a conduce FIC-ul în cel de-al 20-lea an de activitate. Este o aniversare importantă pentru organizaţia noastră, o voce constantă a comunităţii de afaceri din România.
În această perioadă noi credem că România se află într-un moment important al dezvoltării sale.
În cei 26 de ani care au trecut de la căderea regimului comunist, România s-a angajat pe un drum ambițios către o piață liberă funcțională şi integrarea în comunitatea Euro-Atlantică. România este astăzi o economie de piață, membră a NATO și Uniunii Europene. Apartenența la aceste structuri impune României ambiții suplimentare care să aducă un nivel de bunăstare și prosperitate fără precedent pentru români.
Cetățenii și societatea civilă, împreună cu clasa politică și mediul de afaceri, trebuie să se unească în jurul unui proiect de ţară ambițios, menit să recupereze decalajul de dezvoltare dintre România și alte ţări din UE.
Noi credem cu tărie că dacă România va reuși să construiască o infrastructură extinsă și modernă, să-și motiveze oamenii săi dinamici și calificați și să-și folosească inteligent și eficient resursele, creșterea economică va depăși așteptările statistice și se va traduce în bunăstare pentru toată lumea.
Începând cu acest mandat și în anii ce vor urma, FIC va lucra cu perseverență la atingerea acestui obiectiv, împreună cu toți cei care-l împărtășesc și care au aspiraţii similare pentru România.”
FIC a ales în data de 10 mai 2016, un nou Comitet Director. Potrivit actului constitutiv al asociaţiei, mandatul Comitetului este de un an, între cele două Adunări Generale ale organizaţiei.
Membrii noului Board aleși la Adunarea Generală din 10 mai 2016, pentru un mandat de un an sunt:
1. Daniel Anghel, Tax Partner, PwC Romania
2. Mihai Bogza, Chairman of the Board of Directors, Bancpost
3. Barbara Cygler, General Manager, GlaxoSmithKline (GSK) Romania
4. Kinga-Ágnes Daradics, Country Chairman & CEO, MOL Romania
5. Mariana Gheorghe, CEO, OMV Petrom
6. Steven van Groningen, President & CEO, Raiffeisen Bank
7. Steen Hjortholm, Managing Director, Philip Morris
8. Farrukh Khan, Partner in Charge – Assurance and Risk Services, Deloitte Romania
9. Matteo Patrone, Director, Regional Head of Romania and Bulgaria, EBRD
10. Richard Perrin, Partner, Head of Advisory, KPMG
11. Veronica Savanciuc, President & CEO, Mullen Lowe Group
12. Shachar Shaine, President, U.R.B.B. – Tuborg
13. Eric Stab, Chairman & CEO, ENGIE Romania, Country President Romania & Poland, ENGIE
14. Ravinder Takkar, CEO, Vodafone Romania
15. Franz Weiler, CEO, Uniqa Asigurari
DESPRE:
Consiliul Investitorilor Străini – FIC numără în prezent 124 de companii membre, ale căror investiții cumulate reprezintă în jur de 35 miliarde euro, adică aproape două treimi din totalul investițiilor străine directe realizate în România din 1990 până în prezent.
Obiectivul principal al FIC a fost și rămâne promovarea creştererii economice sustenabile, care să aibă la bază un climat din ce în ce mai bun pentru investiții în România. În cei 19 ani de la înființarea organizației, companiile membre au susținut întotdeauna idea că drumul către dezvoltare economică nu poate fi parcurs decât prin dialog între investitori și autorități.
Pentru fundamentarea dialogului cu autoritățile, FIC publică la fiecare doi ani o Carte Albă, care prezintă prioritățile pentru economia românească, așa cum au fost ele identificate de membrii FIC
La fel de importantă este îmbunătățirea capacităților administrației, a sistemului de achiziții publice și continuarea transparentizării procesului decizional, astfel încât dialogul să fie real și eficient. Pe parcursul celor 19 ani de existență, FIC a pus la dispoziția instituțiilor publice expertiza importantă și diversă a membrilor săi, în consultări privind legislația sau mediul de afaceri din România.
Nu în ultimul rând, FIC consideră că este necesar să crească eficiența implementării strategiilor și politicilor agreate la nivel național cât și buna guvernanță a companiilor cu capital de stat, care reprezintă încă un sector semnificativ al economiei românești.
Foreign Investors Council (FIC) – www.fic.ro